Un insecte forà
amenaça les nostres
palmeres, provocant la
mort de les plantes
afectades.
El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus Olivier), és un insecte coleòpter, de recent introducció al nostre territori, produeix danys d'importància a diferents espècies de palmeres a les quals pot provocar la mort. Originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia, s’ha estès de forma continuada per altres zones de clima temperat.
Les primeres aparicions a l’estat espanyol, l’any 1995, es produïren a les províncies de Granada i Màlaga i posteriorment va ser detectat el 2004 a la Comunitat Valenciana.
El 2005 es va produir una forta expansió de la plaga: es van estendre els focus andalusos, es va trobar a Múrcia i van aparèixer molts focus a les 3 províncies valencianes. A les Illes Balears s'ha detectat la seva presència al manco en tres focus
No s'ha detectat la seva presència al nostre municipi. Però si teniu sospita que una palmera estigui infectada cridau a la Conselleria (971176100, departament de Sanitat Vegetal) ja que, per a evitar l'expansió d'aquesta plaga, l'única mesura efectiva és la prevenció i eliminació de les plantes afectades.
Descripció i biologia
L’adult fa de 2 a 5 cm, és de color marró - vermellós i presenta un morro allargat característic. Al tòrax té unes taques arrodonides fosques molt visibles. Els èlitres que protegeixen les ales són del mateix color i presenten línies estriades de color negre.
Els ous són de forma ovalada, d’un color blanquinós brillant. Les femelles posen de 300 a 400 ous al teixit tendre de la corona i a les ferides del tronc.
Les larves es desenvolupen dins la palmera i poden superar els 5 cm de longitud al final del seu desenvolupament. Són àpodes, piriformes, de color groguenc i amb una càpsula encefàlica de color marró fosc brillant, dotada d’unes fortes mandíbules.
Es distingeixen de les erugues de Paysandisia archon, lepidòpter que també afecta les palmeres, ja que aquestes són de forma més allargada i dotades de falses potes.
La pupa, també groguenca, està protegida d’un capoll cilíndric de 4 a 6 cm, el qual construeix la larva amb la fibra que amassa de la pròpia palmera. Se sol localitzar a la base de les fulles.
El cicle complet, d’ou a adult, té una durada entre 3 i 4 mesos. Els adults no solen abandonar la palmera fins que està totalment destruïda. Poden tenir diverses generacions dins el mateix exemplar, on poden conviure de forma gregària totes les fases de l’insecte.
Els adults quan surten del tronc, realitzen vols per a colonitzar altres palmeres, preferentment les que tenen ferides, ja siguin accidentals o provocades per la poda.
Mesures preventives
La plaga té preferència a introduir-se a les palmeres per les ferides, com les provocades per la poda de les fulles, ja que actuen com un potent atraient dels escarabats. Per això, és recomanable no efectuar podes en llocs propers als focus, o realitzar-les a l’hivern, que és quan la difusió de la plaga és menys activa.
És difícil detectar la presència de la plaga en els seus atacs inicials. Els símptomes més evidents es solen detectar a partir dels 12 mesos de la infestació, es manifesten habitualment en una asimetria de la capçada, decaïment de les fulles i debilitament de l'ull.
Les fulles afectades es poden arrancar fàcilment i en el seu punt d'inserció es poden observar les galeries excavades per les larves i la presència de capolls. Posteriorment la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, originant la mort de la palmera. En el cas de la palmera datilera es registren també atacs a la base dels troncs.
Espècies afectades
Aquest insecte pot colonitzar diverses espècies de palmeres. A la zona mediterrània afecta principalment a la palmera canària (Phoenix canariensis) i també a la datilera (Phoenix dactylifera).
Al la zona mediterrània les palmeres més afectades han estat canàries
Focus de la plaga i zones de protecció a Mallorca
Col·laboració ciutadana
Si vos trobau amb sospites de tenir la plaga és molt important que aviseu el més aviat possible a la Secció de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura per què s’adoptin les mesures oportunes, és necessari eradicar els brots inicials per evitar l’expansió.
Telèfon de Sanitat Vegetal: 971 17 61 00
Més informació a: http://sanitatvegetal.caib.es
Informació extreta de Rural Cat, web Amics dels Arbres i Conselleria d'Agricultura
Per a més informació teniu un document en PDF de la Conselleria
http://sanitatforestal.caib.es/documents_sanitat/publicacions_ca/triptic_rhynco.pdf