L'artista cubà, que té una escultura al Castell de Capdepera, obre al seu estudi a l'Havana el primer centre tecnològic de Google.

"Google+ Kcho.Mor", el centre permetrà als cubans familiaritzar-se amb la tecnologia d'última generació produïda per l'empresa nord-americana, com els "cardboard", uns visors de realitat virtual per a mòbils, proveïts també per la companyia.

Recordem: Any 1999, Joan Guaita fa una exposició del seu fons al Castell amb motiu de la Copa Davis. Llavors en ve una altra. Queden els catàlegs de testimoni. 
Joan, agraït, fa una donació al poble de Capdepera d'una escultura d'un jove artista cubà: Alexis Leyva Machado "Kcho". Aleshores amb una trajectòria artística consolidada i guardonada.


L'escultura està al pati de la casa del Governador. És un rem del pal del qual emergeix o creix una palmera com a símbol d'unió entre les dues illes. El rem i les barques són elements que sovintegen a les seves creacions.



Idò la notícia és que Google ha muntat a l'estudi d'aquest artista el seu primer centre tecnològic a Cuba. Al centre hi haurà accés gratuït a una connexió molt més veloç que a la resta del país, i es podran utilitzar productes d'última generació de la companyia.

L'espai és una espècie de cafè internet situat dins de "Kcho Estudi romerillo", on funciona el primer lloc públic d'internet sense fils que es va obrir a l'illa i l'únic gratis, i tot i que encara s'ajusten detalls per a la seva obertura al públic, ja compta amb uns 15 portàtils Chromebook a punt per utilitzar.




Segons el pintor, diputat al Parlament unicameral cubà i reconeguda figura de l'art a l'illa, per materialitzar aquest projecte "hubo que derrumbar viejos tabúes y obstáculos que la Oficina de Control de Activos Extranjeros de EE.UU. (OFAC) tiene en contra de las relaciones de tipo tecnológico con Cuba."

Per Leyva va ser "molt bo treballar amb Google", cosa que "serà només el primer pas d'alguna cosa que esperem creixi" perquè la intenció és "compartir" amb "els que no tenen accés a aquest tipus de tecnologies", encara poc habituals a Cuba, un dels països amb menor índex de penetració d'internet al món.



És ben segur que Google no ha triat Kcho a l'aztar.