La cabellera de Posidó

Anònima i desconeguda per la majoria, la posidònia té un paper fonamental en la biodiversitat marina, de la qual l’espècie humana ha pogut fruir i alimentar-se. Aquesta planta modela els paisatges de la costa, dona protecció i aliment a multitud d’espècies i és una gran aliada en la lluita contra el canvi climàtic gràcies a la seva gran capacitat d’absorció de diòxid de carboni. Les praderes de posidònia, talment un bosc submergit format durant segles que només viu a la Mediterrània, també són part de la cultura pels usos que li han donat els habitants de les dues ribes de la nostra mar.

Amb ulls curiosos, Albert Herranz recull el testimoni d’experts i investigadors i se submergeix en la història fascinant de la posidònia. Un viatge d’anada i tornada en forma d’assaig capaç d’explicar els diversos caires d’una planta que pot ser considerada el pulmó mil·lenari de la Mediterrània.

 

Herranz Hammer, Albert

Albert Herranz Hammer (Estocolm, 1970), És un escriptor mallorquí. Va néixer a Estocolm. Als cinc anys, es traslladà a viure a Mallorca. Dels 12 als 14 anys, tornà a residir a Suècia.
Imparteix classes d’espanyol i català a la Fundació del moviment obrer suec d’Estocolm, tradueix literatura per a grans editorials com RBA o Random House i es dedica al cinema documental. Ha dirigit la col·lecció Plaguetes del raval, d’estudis locals, i Edicions del Moixet Demagog. És autor de diversos llibres turístics sobre Mallorca, publicats a Triangle Postals.
Ha publicat en català i castellà. Les seves primeres publicacions foren llibres de poesia. És autor de llibres de narrativa i documentals audiovisuals de creació, com Giraldos Brothers. Män utan nerver, sobre la vida en un poble del centre de Suècia. Ha escrit i dirigit el documental Andreu Muntaner i Darder, de fòssils i fotografies, produït per La Perifèrica.
La seva obra teatral Radiografies guanyà el premi Projecte Alcover (2007) i fou distingida com el millor espectacle de la Mostra de Teatre de Barcelona (2007).
Ha estat guionista de diversos programes audiovisuals, com (Televisió de Mallorca “M”), la sèrie documental Memòria i oblit d’una guerra (Cinètica) i el documental El setè dia (Espiral Produccions). Adaptà contes clàssics per a L’hora del conte (IB3).