Un projecte comissariat per Fernando Gómez de la Cuesta.



"Carn", un projecte d’Amparo Sard comissariat per Fernando Gómez de la Cuesta
INAUGURACIÓ: DIMARTS 27 DE SETEMBRE / 19H.
Centre Cultural Cap Vermell
Carrer de l’Agulla, 50
Cala Rajada – Capdepera
Dies feiners: 9-14h / 16-20h.
Fins 16 de desembre de 2022

L'Ajuntament de Capdepera té el plaer de presentar Carn, el nou projecte expositiu d'Amparo Sard, comissariat per Fernando Gómez de la Cuesta, que ha estat especialment concebut per al Centre Cap Vermell de Cala Rajada i que es completa amb dues escultures públiques ubicades al Passeig Marítim del nostre terme municipal. Amb aquesta proposta, la Regidoria de Cultura pretén fer una aposta decidida per la creació més actual, posant el focus en una programació que tindrà l'art contemporani com un dels seus eixos principals.

Per això s'ha convidat una artista i un comissari de reconeixement nacional i internacional que, a més, són residents en el nostre context, a Cala Millor i Cala Rajada respectivament. Tots dos porten una dilatada trajectòria fent feina plegats i realitzant importants projectes com poden ser les individuals de l'artista dutes a terme a espais tan reconeguts com TEA Tenerife, DA2 Salamanca, Museu Barjola de Gijón o la poderosa instal·lació ideada per al Centre Conde Duque de Madrid. Gómez de la Cuesta ha acompanyat amb els seus textos l'obra de Sard en múltiples ocasions i per a projectes com la Biennal Martínez Guerricabeitia de València o la Galeria Artitzar de La Laguna.

En paraules del comissari: “Carn és una meravellosa metàfora de com Amparo Sard concep l'acte de crear. Carn és un desvetllament agosarat, un gest extraordinari amb què l'artista  trasllada a la sala d'exposicions els  elements orgànics, cavernosos, bells, sinistres i gairebé vius que prenen forma al seu taller, en aquest lloc íntim i ocult on es produeix el fet sublim de la creació. Escultures, pintures, dibuixos, vídeo i una gran peça instal·lativa recullen tots aquests organismes estranys que són i que contenen matèria, que supuren i ofereixen aquestes entranyes de les quals l'artista es nodreix, s'alimenta i ens alimenta. Concavitats i vísceres, instruments inexplicables, taules de producció però també d'escorxament, de dissecció, menjadors metàl·lics i estructures inquietants, masses que són penetrades per les mans de l'artista mentre fa grans els orificis amb els dits, mentre fica les extremitats a l'interior per provocar aquest desmembrament que convertirà les seves despulles en aliment, en trossos de carn pròpia que compartirà amb tots aquells que vulguin engolir-los. L'artista s'auto representa trepanada, especejada i esquarterada, amb els seus intestins i la seva pell separats de la carcassa buida, com si no en quedés res més que un abisme segregat de la seva pròpia matèria, mostrant la carn que hi ha sota l'aparença, ensenyant-nos aquells budells, aquella obra que, en un acte de veritable i generosa creació, ens ha estat oferta per ser revelada i devorada”.



AMPARO SARD (SON SERVERA, MALLORCA, 1973)
Doctorada i professora de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, Master of Art in Media Studies per la New School University de Nova York, Amparo Sard ha estat guardonada, entre altres reconeixements, amb el Deutsche Bank Internacional, la Medalla d'Or del Govern Italià a la seva carrera, i seleccionada com una dels 25 millors artistes del món l'any 2018 a la LXRY list d'Holanda. Ha exposat de manera individual a galeries, fires i museus internacionals (com el MACRO Museu d'Art Contemporani de Roma, Tea Tenerife Espai de les Arts, Museu ABC, Museu Barjola, Museu d'Història Natural de Rotterdam, etc.); i col·lectiva (Irish Museum of Modern Art, White Box de Nova York, BOZAR Palau de les Belles Arts de Brussel·les, MMCA Museu Nacional d'Art Contemporani de Korea, Royal Ontario Museum, entre d'altres). La seva obra es troba a col·leccions privades i públiques de renom.