Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 3037

 

 
cap enrere 

  
              

Març  2010




De l’Arxiu de  TOMEU MELIS “MEYME”



CAPDEPERA FA….. 40 ANYS         
                   
MARÇ 1970

DUES TONYINES QUE, JUNTES, PESAREN 400 KILOS.
    Dues tonyines fora de lo comú foren capturades a Cala Rajada pel veterà pescador Andreu Nadal Moll. Les dues, en total, sumaren els 400 quilograms, quan normalment el pes sols ésser de 30 o 40 quilograms Els més vells del port no recorden haver-ho vist mai, ja que des  que existeix la Llotja de Peix (1949) mai abans s’havien capturat exemplars tant grossos.
   Una captura molt meritòria per part de l’embarcació del senyor  Nadal ja que es va realitzar mitjançant una « solta »,  un  mètode apropiat per la pesca del bonítol  i no per la tonyina que, com es sap,  requereix  una almadrava col•lectiva.
  Pocs mesos abans, Manolo Fuster Lareu, Xisco Tous i Antoni Llabata amb la “Hispaniola” ja aconseguiren pescar 11 tonyines que, juntes,  sumaren 463 quilograms 


 Andreu Nadal amb les grans tonyines pescades


APOGEU HIPIC.
   Capdepera viu un auge hípic fora de mida. Els trotons locals  “ Egali “ i  “Loup d’Or”, ambdós propietat de Francesc Colom, conegut  a  l’ Hipòdrom de Manacor com
    “El Cordobés de los caballos”; juntament amb “Jabira” de Melsion Fornés; “Fakir” i “Eveta” del germans Moyà i Vicenç Estela;  a més de la nova adquisició “Ejvind Dear”, d’origen danès, aconsegueixen  un bon gruix de victòries  al  circuit de la ciutat de les perles, que més endavant ratificàren amb motiu de la diada de Sant Bartomeu, al “Camp Roig” de Capdepera.

EL CLUB “ANCORA”  REB A JUGADORS DEL MALLORCA QUE PATEIXEN UN ACCIDENT.
   Els jugadors Bolao i Asenjo del R.C.E. Mallorca patirem un accident de trànsit al Coll d’Es Vidriers  quan tornaven a Palma, després d’haver participat a un col•loqui esportiu al club Ancora de Capdepera. A una corba del  coll, varen sortir de la carretera quedant el Seat  600 que conduïen empotrat enmig de dos pins i en molt mal estat. Els dos jugadors sortiren il•lèsos. El vehicle fou traslladat a Palma, amb un camió, després de ser evacuat  del  lloc del  sinistre per una grua.
   La celebració d’una festa de carnestoltes, dos dies després del succeït, el dijous llarder, amb orquestrina, varietats i sopar va fer oblidar l’ensurt al membres del club Ancora. Es va aprofitar la festa per entregar insígnies i carnets als socis i  s’engegaren dos distincions a títol honorífic, per Bolao i Asenjo extensiu al R.C.E. Mallorca.
 
MARISOL , EL DUO DINAMICO  I “UN RAYO DE LUZ” .
    Amb el propòsit d’iniciar el rodatge, la filmació, de la pel•lícula “Un rayo de luz”, la nova producció de Manuel J. Goyanes, amb exteriors de Palma y Cala Rajada (concretament el Palau March , Cala Gat  i pinars de Cala Agulla), ha arribat l’equip tècnic i artístic de Cesáreo González, juntament en la conegudíssima actriu infantil  “Marisol” i el “Dúo Dinámico”, a més de la “vedette” Ethel Rojo  i Isabel Garcés.  En el transcurs de la filmació la “troupe” té hostatge per tres setmanes a dos hotels de la platja de Son Moll, que han obert aquests dies les seves portes. 
 
  
CAPDEPERA FA….. 30 ANYS         
                   
MARÇ 1980

L’ESGLÉSIA EVANGÉLICA LOCAL (PROTESTANTS)  CELEBRA 101 ANYS
   Amb motiu de commemorar-se, aquest mes de març, el 101 aniversari dels inicis a Capdepera de l’església evangèlica, coneguda com “ dels protestants” i superades les diferències que en el transcurs del segle s’han donades, es celebrà al recinte del Carrer Sant Pere, seu d’aquesta religió, un acte ecumènic on es convidà a autoritats civils i eclesiàstiques de la localitat, sota la presidència d’antics pastors evangèlics.
   Degut a aquesta efemèride, els medis de comunicació aprofitaren  per a fer un succint relat del que significava Capdepera respecta a altres poblacions de l’illa, en aquest sentit. La nostra vila es coneixia com “la capital del protestantisme a Mallorca”, inusual qualificació que, únicament, es pot admetre des del punt de vista del llarg període de durada d’aquestes pràctiques religioses que, de vegades, anaven emparentades amb “l’espiritisme” i que, més endavant, es va poder constatar que res tenien a veure una amb l’altra.


 La façana de l’església dels protestants, al carrer Sant Pere de Capdepera

S’entrevistaren a diferents persones implicades amb el manteniment del culte protestant. Es recordaren les figures de Bartomeu Alou, conegut com a “Mestre Forner”; els pastors Guillermo Brown, Xerafí Nebot Melis, Joan Castell, Antoni Sanxo, Humbert Capó o José Morales. També al conjunt  dels membres integrants de la comunitat local,  unes 120 persones aproximadament, distribuïdes en  poc mes d’una dotzena de famílies, que manifestaven – per exemple – que l’obra de palma la consideraven com un instrument de repressió. Parlaven, i no molt bé,  del vicari  catòlic Gabriel Artigues, perseguidor dels protestants gabellins,  i sobre la polèmica del tancament de les seves escoles i la capella, circumstàncies en las que va prendre part Mossèn Antoni Maria Alcover, al mateix que de la separació dels cementiris.
  - “ Afortunadament la cultura, la música, les joves generacions del nostre poble- comentaven - al uníson  amb l’estat del temps que corren, han llimat definitivament l’aspror existent al llarg dels cent anys passats i  han fet que el dur camí del cristià protestant s’hagi pogut anar ensamblant, cada dia més, amb els catòlics, en benefici d’una  millor convivència entre els gabellins”.
 
 Celebració ecumènica dels 101 anys a la capella protestant de Capdepera



CAPDEPERA FA….. 20 ANYS         
                   
MARÇ 1990

LES OBRES D’INFRAESTRUCTURA DE CALA RAJADA, QUASI ENLLESTIDES.
El sanejament de Cala Rajada està pràcticament a punt. Hi ha hagut  polèmica veïnal de cara al pagament de les contribucions especials per l’esmentada millora. Els hotelers  no volen ser menys que els particulars a l’hora de aplicar-se’ls els gravàmens d’aquestes obres.  L’Ajuntament considera que els empresaris turístics es beneficien amb major mesura. De fet eren  els qui reclamaven la construcció de col•lectors de  aigües brutes i de la depuradora de “Es Coll d’Ós”. Les obres tenen un cost  de 500 milions de pessetes. L’Ajuntament haurà de pagar 150 milions.  Els particulars mostren la seva disconformitat pel sistema d’aplicació de les contribucions especials. Manifesten que no es poden aplicar a tots igual en base als metres lineals de façana del solar urbà, al volum màxim edificable o el de l’obra edificada o bé si es tracta de negocis que són en marxa, sense tenir en compte el consum d’aigua. Els regidors Pere Nadal i Salvador Moll presentaren al Ple de la Sala un plec de reclamacions  en aquest sentit. 
 
 
Bartomeu Melis "MYME"