Avui trenta-u d’octubre es un dia molt especial ja que fa quatre-cents anys moria a Palma Alonso Rodriguez.(1) Va néixer a Segòvia el 1532 fill d’un mercader de llana que s’arruïnà. El negoci passarà a Alonso quan aquest tenia 23 anys a la mort del pare. Es casarà als vint i sis anys amb Maria Suarez amb qui tindrà tres fills abans de quedar vidu als trenta-un any. Els fills també moriran, dos d’ells abans de la mort de la mare, i el tercer poc després. Davant les desgràcies personals decideix ingressar en una companyia religiosa però te trenta-nou anys i no te estudis. Començà els estudis al col·legi de Cordelles de la Companyia de Jesús a Barcelona però aviat els abandona i finalment el 31 de gener de 1571 serà admès com a germà llec a la Companyia. Poc temps després arribarà al nou convent de Palma on viurà dels quaranta als vuitanta-cinc anys en que morirà el 31 d’octubre de 1617. Serà enterrat a l’església de Montision, on te una capella a ell dedicada. (2-4)
El 1626 va ser declarat venerable, el 1633 va ser declarat un dels patrons de Palma.
Un dels fets més recordats es la pujada d’Alonso Rodriguez juntament amb el pare Maties Borrassà (5)per celebrar missa a Bellver on assistien les filles del castellà Pere de Pacs que era vidu. La seva germana Joana de Pacs era qui tenia cura de les quatre al·lotes (6). Durant la pujada Alonso es sentí fatigat i la Mare de Déu eixugà la suor del futur sant.
El segle XVIII al lloc dels fets s’alçà un monòlit (7) que seria restaurat dins el primer quart del segle XIX i que actualment es troba dins la capelleta. Aquesta s’alçà a partir de 1879 i fou beneïda el 1885 essent-ne els promotors membres de les famílies Espanya, Cotoner, Truyols l Le-Senne. (8)
El llec jesuïta Sebastià Gallés decorarà la capella, que a la façana llueix un estrany escut (9), que es el mateix que apareix a la porta d’entrada al bosc pel carrer Bellver (10). Es veu que els borbons no son molt partidaris de la corona d’Aragó. Les sis pintures que revelen vida i devoció a Alonso. En una d’elles es veu com Jesús anuncia a Alonso que la Illa rebrà l’ajut necessari per tal d’evitar la fam (11). La següent mostra com un àngel aguanta un mapa de Mallorca en presencia de Jesús i Maria que anuncien a Alonso que hi serà famós i obrarà molts miracles. (12). L’altre mostra la col·locació del retrat del sant a la seva tomba per part dels canonges Onofre Veí i Jeroni Descatlar (13). Finalment es nomenat patró de Mallorca (14)
Al convent de la Concepció es troba una pintura d’Alonso Rodriguez, que te la particularitat de mostrar la façana antiga de la Seu (15).
Dues imatges més son les del retaule de la capelleta (16) i la del claustre de Montision obrada per Tomàs Vila (17)