Els Cartoixans arribaren a Mallorca quan el rei Martí l’Humà els va cedir l’antic palau rural de Valldemossa, el conegut com a Palau del Rei Sanç (1), però que en realitat fou començat en temps de Jaume II i en el que Sanç I residia quan es trobava a Mallorca ja que era asmàtic.
El primer prior fou Pere Despujol, nomenat en el Capítol General Cartoixà de 1400 i el gruix de les obres del temps del prior Berenguer Roig (1434-1475) per tal d’adaptar les estances reials a la seva nova funció monacal.
Els cartoixans necessitaven recursos econòmics i el rei els va cedir els drets de la castellania de Bellver i amb el temps foren propietaris entre altres de Son Bibiloni, on avui entrena el Mallorca. Sobre el portal de les cases es troba el relleu amb el nom de la Cartoixa de Jesús de Natzarè (2). Igualment tenien posada a Palma, primer prop de l’església de santa Creu, on tenien la meitat dels drets parroquials i posteriorment prop de la Portella (3). Aquesta casa fou comprada, a rel de la desamortització, per Josep Espanya i Rossinyol el promotor del retaule de la capella de sant Josep de la Seu on figuren les seves armes (4). Era fill del sinistre Comte Espanya, terroritzador dels catalans en temps de Ferran VII. La cosa ve de lluny.
Sant Bru de Colònia, l’imatge del qual trobem a la façana de la Cartoixa Vella (5), nasqué el 1056, canonge a Colònia el 1083 fundarà la Gran Cartoixa als Alps (6), una de les característiques de l’orde era que feien vot de silenci i no menjaven carn (7). El 1090 es cridat pel Papa Urbà II que havia estat el seu alumne a Reims i fundarà la Cartoixa de Roma a les antigues termes de Dioclesià (8), morirà a Santa Maria in Eremo (Calabria) el 1111.