No hi ha cap dubte de que el col·lectiu de taxistes és un poder fàctic molt necessari a la societat turística d'avui, més inclús que en els principis del boom turístic. I no, no estic dient que sigui un poder fàctic que actuï des de l'ombra, movent els fils des d'un despatx per dirigir governs i institucions al seu gust, com fan la gran majoria d'aquests poders fàctics amagats. Els taxistes actuen en directe i a l'acte, sigui allà on sigui. I tenen tot el dret del món a lluitar pels seu sous i queviures, com ho podria fer qualsevol treballador directament implicat en el món turístic. Ara bé, un taxista no és ni millor ni pitjor que qualsevol treballador del negoci turístic que vulgui protestar o manifestar-se per exigir coses que millorin la seva raó d'esser. L'únic que converteix en especial un taxista és que ser taxista implica mobilitat, i parlar de mobilitat a la hiperturística Mallorca és gairebé parlar de tot. Emperò, això no hauria de ser així.
Tot aquest enrenou que estan fent ara per Palma per exigir la retirada de les línies de bus cap als principals destins turístics des de l'aeroport podria qualificar-se de raonable i absurd alhora. En primer lloc, és raonable perquè la política de transport públic a l'illa és senzillament patètica i nefasta, sigui qui estigui al Consolat de la Mar. Ho ha estat i ho seguirà essent si ningú fa res al respecte. Començant per aquesta empresa de Manacor de sinistra reputació fins a la no arribada mai per mai del tant desitjat i enyorat tren. Sí el mateix que havia d'arribar fins a Cala Rajada i que per causes que tots hem acceptat a l'inconscient finalment no s'ha pogut dur a terme. Perquè d'iniciatives per tal que es faci realitat aquest somni no n'han faltat mai. I en segon lloc, és absurd perquè el col·lectiu de taxistes ha de tenir ben present que els temps canvien i que la gent vol trobar progrés al llocs triats per gaudir d'unes vacances. Perquè emprar un transport públic de qualitat i gaudir-ne, sigui allà on sigui, és la millor senyal de progrés de qualsevol societat. Avui el transport públic a Mallorca és car i de poca qualitat. El triomf del cotxe ho ha copsat tot i ens hem avesat, de la mateixa manera que ho feim amb els mòbilss i smartphones, a esser uns autèntics addictes al transport privat. La paraula addicte, crec jo, es queda curta. Depenem al 1000% dels cotxes i dels mòbils. I és una cosa molt trista que determinarà, sense cap dubte ni un, el futur de la nostra espècie. Serem uns addictes al plaer fàcil i immediat.
Si a Cala Rajada hi ha un col·lectiu que conegui els taxistes de tu a tu, aquest és, sens dubte, el col·lectiu dels recepcionistes d'hotel. Com passa a qualsevol punt turístic. Els coneixem bé i sabem com actuen. Com tots sabem, poc abans de començar la temporada, es reuneixen amb l'Ajuntament per acordar de quina manera se'ls ha de telefonar i a quin número els han de cridar. Hi ha partidaris del Ràdio Taxi i partidaris del número habitual de l'aturada. Uns i altres estan "enfrontats". Si qualque vegada crides al número equivocat i un taxista ho capta, telefona tot d'una a l'hotel i demana explicacions de per què has cridat a aquest número. Ens ofereixen, alguns, el seu número de mòbil perquè els avisem per fer un servei a l'aeroport. Emperò, això implica un perill, i els recepcionistes hi queim sovint, sense adonar-nos-en. I és que si tenim la sort de cridar-los tres o quatre vegades per dia (ja ens agradaria), per anar a l'aeroport, això podria despertar "gelosies" entre ells si s'assabentassin que el mateix taxista ha anat a l'aeroport tantes de vegades. Arribant fins i tot a l'agressió física entre ells mateixos, com ha passat qualque vegada. Per això dic als recepcionistes d'hotel que no s'avesin a dir per telèfon que tal dia a tal hora es necessita un taxi per anar a l'aeroport, simplement que cridin en el moment que es necessita i el taxista vendrà tot d'una. I és que ni tan sols és necessari dir allà on s'ha d'anar, simplement telefonar i punt. Perquè d'enrabiades seves qualque vegada n'hem patit els recepcionistes, injustes, si les coses no han sortit com ells desitjaven.
Si el col·lectiu de cambreres de neteja d'hotels també hagués de protestar per la seva situació laboral, crec jo que també col·lapsarien el centre de Palma. És una feina de semiesclavatge i mal pagada, així i tot no es preveu que facin manifestacions ni que convoquin vagues. I si ho fessin, tendrien tot el seu dret a fer-ho, com el tenen els taxistes ara a causa d'una política equivocada del transport públic a l'illa. Al cap i al fi, un turista agafa el taxi per anar a l'aeroport si vol. Ja sigui per necessitat urgent, o per no perdre el vol, etc. I seguirà essent així, ningú obliga a ningú.