Història de la Tercera Edat de Capdepera, 

contada per un“Col·lectiu de Gent Gran”



Conten el més majors que el projecte començà a cristal·litzar, a prendre format. I entram dintre la memòria dels moviments, que en aquest sentit, en els mesos següents a la tardor de 1984, transcorregueren en l’aspecte organitzatiu de “Ca Nostra”. Ja vàrem contar-vos que es tractava de mig centenar de persones d’ambdós sexes el que con-formava el col·lectiu que freqüentava el local de la cantonada amb el carrer Dr. Gómez Ulla. Entre aquests 50 pioners de la Tercera Edat gabellina sorgiren alguns líders que encapçalaren les inicials gestions encaminades a donar forma legal a l’entitat de persones majors.

GESTORA.- El 2 d’abril de 1985 hi va haver reunió general amb la finalitat d’elegir-ne, entre els allí pressents, tres per a formar una gestora que iniciàs els tràmits per a oficialitzar “Ca Nostra”. Bartomeu Ferrer Gili, Margalida Flaquer Pascual i Nicolau Mayol Vila obtingueren 17, 16 i 14 vots, respectivament, de la qual cosa es pot deduir que foren 47els assistents. Amb motiu de les festes de Pasqua, es va efectuar un sorteig, una rifa, que va suposar uns beneficis de 16.607 pessetes. El 7 de maig, es convoca la primera Assemblea General i s’obre un llibre d’actes on resten reflectits tots els acords que es prenen. El segon punt de l'ordre del dia d’aquesta assemblea feia referència a l’aprovació, que fou unànime, de petició a l'Ajuntament d’una residència per a ancians. En la carta de sol·licitud adreçada al batle s’explicaven les necessitats existents al poble, que justificaven una residència dotada de menjador i assistenta social. Es va formar un grup, que es denominà “comissió de malalts”, que s’encarregaria d’organitzar el treball i conèixer de prop els problemes de salut de les famílies gabellines. Les donacions desinteressades de gent benestant del poble, a més dels ajuts econòmics per part de l'Ajuntament i el pagament de les quotes d’associats, que dia rere dia augmentaven en nombre, juntament amb la recaptació de les rifes, arribaren a totalitzar, a data del 4 de juny de 1985 – segons informà la gestora, i concretament Bartomeu Ferrer “Segó”, que era qui portava la “secció d’economia” – la quantitat de 213.286 pessetes, restant pendents de recaptar 30 o 40.000 pessetes destinades a pagar una cafetera per al bar i l’adquisició d’un molinet, entre d’altres estris necessaris per als serveis i manteniment del Club.

ESTATUTS.- En la indicada data del 4 de juny, es va tornar reunir la Gestora, juntament amb una trentena d’associats. L’assumpte a tractar no era altre que debatre el tema de l'elaboració d’uns estatuts que haurien de regir l'entitat. Les discussions foren llargues i intenses entre els reunits, i s'hagué de passar a votació. 24 votaren a favor de la redacció dels esmentats estatuts, 7 hi votaren en contra i 3 foren nuls, ja que varen depositar la papereta amb signes inintel·ligibles. El 2 de juliol de 1985 se celebren eleccions per a integrants de la primera junta directiva, que serà provisional i que tendrà cura de la redacció de les noves normes estatutàries, passant a ser Junta definitiva una volta haver-se aprovat totes les seves directrius.

I aquests foren els resultats:

Antoni Pascual, amb 46 vots; Bartomeu Ferrer i Margalida Flaquer, amb 44; Damià Casellas, amb 38; Manuela Rigo, 32 – Guillem Fullana I Sebastià Sureda, 20; Nicolau Mayol, 21- Joan Juan, 20- Joan Sancho, 19 – Margalida Moll, 16- Pere Vaquer, 14 – Francesc Vives, 8 – Antònia Ramírez, 7 i Serafí Nebot, 2.

La directiva quedà constituïda pels vuit primers, per la qual cosa es va passar, seguidament, a la votació del que hauria de ser el primer president de l’associació de la Tercera Edat de Capdepera, càrrec que va recaure, contra tot pronòstic, en Bartomeu Ferrer Gili “Segó”, el qual comptà amb el major nombre de sufragis.

Seguirem contant… Fins a la pròxima.

Col.lectiu Gent Gran- “Meyme”