La llampuga: lliçó magistral d'Enric Massutí


   Tot i que aquesta vegada la posada en escena hagi resultat tan complicada, la veritat és que d'any en any la Mostra de la Llampuga esdevé alguna cosa més que una fira gastronòmica. La participació dels comerciants, ja per tercer any, o els actes de la plaça dels Pins, enguany, fan que ja poguem parlar d'unes jornades firals que, encara que a algú li costi de creure, tenen un atractiu indiscutible.

En aquest context, en aquesta edició la Conselleria d'Agricultura i Pesca hi aporta una oferta complementària, per a petits i grans, molt interessant. Com per exemple la conferència que oferí el biòleg Enric Massutí, director de l'Institut Oceanogràfic de les Balears, el passat divendres en el local de la Tercera Edat de Cala Rajada.

Aquest acte va comptar amb la presència d'un públic nombrós, que va omplir la sala, i va estar precedit d'un pròleg del gran reportatge de la pesca de la llampuga rodat a Cala Rajada i del qual en teniu un bon tast en aquesta mateixa pàgina. Massutí és un dels grans experts mundials en la biologia de la llampuga i, com deim en el titular, ens en va oferir una lliçó magistral. Però a més va tenir el mèrit de fer-ho de manera divulgativa i ens va apropar a aspectes que ens eren absolutament desconeguts d'un peix que, d'altra banda ens resulta tan familiar:  cicle reproductiu, migracions, creixement, alimentació...

Image

Ara sabem que, per bé que a les nostres costes la llampuga és capturada en edat juvenil, no perilla el manteniment dels estocs, és més, se la considera una espècie subexplotada. I això és així perquè la llampuga es pesca bàsicament a les Illes Balears, Malta i Grècia, i molt poc a la resta de la Mediterrània.

A la taula rodona que va seguir a la conferència, en la qual participaren la directora general de Pesca, Patrícia Arbona (assídua de Cala Rajada i que una vegada més demostrà la bona sintonia que té amb la nostra Confraria), el mateix Massutí, així com els representants dels pescadors, Joan Ramon Esteva, Bernat Martí i Pere Fuster, va quedar clara la postura d'aquesta entitat, en el sentit de mantenir els contingents de captures. Es considera que aquesta actitud és bona tant per a la preservació de la llampuga com per al manteniment de preus. Es varen queixar, els nostres pescadors, del poc recolzament que reben de la resta de confraries, però varen poder escoltar els elogis tant del conferenciant com de la directora general, els quals es varen qualificar la nostra Confraria d'exemplar. "Heu de mantenir les vostres conviccions. Els altres ja vendran darrere", digué Massutí.

Image

(Espai amb la col·laboració de l’organitació de la VIII Mostra de la Llampuga)