En el dia mundial de les zones humides, el GOB recorda la problemàtica d'aquests espais a les Balears

Canyamel és una zona humida de gran vallor a Mallorca


Avui es celebra la signatura de la Convenció sobre zones humides d’importància internacional, que tingué lloc el 2 de febrer de 1971 a la ciutat iraniana de Ramsar. L'objectiu d'aquest acord, més conegut com a Conveni de Ramsar, és garantir la conservació d’aquests espais d’alta biodiversitat i gran importància ecològica i econòmica.

Pel seu valor, les zones humides tenen una consideració especial a la normativa ambiental (cap altre ecosistema concret ha estat objecte d’un tractat internacional tan important). A la Mediterrània la importància és encara major, ja que les zones humides ocupen un percentatge molt petit del territori, han patit greus amenaces (dessecació en molts de casos) i actualment segueixen patint problemes molt diversos que les posen en risc.

Enguany se celebra l'efemèride sota el lema "Zones humides pel nostre futur, mitjans de vida sostenibles", per tal de remarcar el paper essencial que juguen les zones humides pel futur de l la humanitat i particularment la seva rellevància per assolir els objectius de desenvolupament sostenible. Arreu del món s'han organitzat events, promoguts tant per governs com per organitzacions, per tal de conscienciar la ciutadania de la necessitat de conservar aquests espais tan especials. A Mallorca al llarg de la setmana passada el GOB va recordar públicament la problemàtica de s'Albufera i la necessitat de comptar amb una norma de protecció de les zones humides balears, i també va organitzar diumenge visites guiades a Maristany per conèixer les aus aquàtiques que hi viuen.

En relació al lema d'enguany, amb unes illes caracteritzades per una sobreexplotació dels recursos naturals i entre ells especialment l'aigua, només aconseguirem la pervivència futura de les zones humides i el seu aprofitament sostenible si existeix un fort compromís de protecció per part del govern.

Recordem que tots els espais humits de les Illes estan afectats per problemes de conservació, que perjudiquen directament la qualitat de l'aigua o bé tenen efectes sobre la resta d'elements dels ecosistemes aquàtics. Entre ells podem citar:

- La contaminació per aigües residuals, que arriba a les zones humides a través dels torrents, on s'aboquen aigües urbanes insuficientment depurades. També hi poden arribar per infiltració des de les zones urbanes, com succeeix a algunes coves que mantenen masses d'aigua.

- La contaminació per fertilitzants, procedents de l'ús abusiu a zones d'agricultura intensiva. Aquests composts químics s'infiltren fins als aqüífers, contaminant així pous i fonts (que nodreixen algunes zones humides), i fent que l'aigua fins i tot arribi a no ser apta pel consum humà.

- La contaminació per salinització, a causa de la sobreexplotació dels aqüífers que facilita el progrés de l'aigua salada cap a l'interior de les illes.

- La contaminació per l'abocament d'enderrocs i residus.

- La manca del cabal hídric suficient per a la conservar els ecosistemes, a causa de la sobre explotació dels aqüífers per a usos agraris, esportius (camps de golf) i urbans.

- La urbanització, afectant-les directament i per tant destruint-les, o bé produïda al seu llindar (generant també efectes negatius sobre la zona humida). Tot i que ja hauria de ser un problema completament superat, algunes zones humides segueixen sota l'amenaça o els efectes de la urbanització, per exemple Ses Fontanelles o el prat de Magalluf.

- Els usos turístics, recreatius o esportius que, a causa de la manca de control suficient, afecten negativament els sistemes naturals de les zones humides.

- La manca d'instruments suficients d'ordenació, planificació i gestió (especialment seguiment ecològic i vigilància), situació molt greu a les zones humides més valuoses.


Per tal de corregir convenientment aquesta problemàtica consideram que és necessari un instrument depenent del Pla Hidrològic que abordi específicament les necessitats de protecció, restauració i conservació de les zones humides. L'aprovació d'un Decret de zones humides facilitaria, així, la pervivència d'aquests enclaus naturals tan importants.