El Dijous Llarder (conegut popularment com a jarder) es celebra set dijous abans que el Dijous Sant i 52 dies abans que la festivitat de Pasqua. És una festa mòbil que canvia de data en funció del dia que es celebra Pasqua.
La celebració de la festivitat de Pasqua (coneguda també com a Pasqua Florida perquè és el moment en què floreixen les plantes i els arbres) es fixà en el Primer Concili de Nicea, celebrat l'any 325, convocat per l'emperador Constantí. i fou modificada amb l'aplicació del calendari gregorià.
La festivitat de Pasqua es celebra el diumenge que segueix a la lluna plena posterior a l'equinocci de primavera de l'hemisferi nord (entre el 20 i el 21 de març). Enguany la lluna plena posterior a l'equinocci de primavera és el 23 de març i la festa de Pasqua serà el 27 de març. El Dijous Sant serà el dia 24 i set dijous abans d'aquesta data és el Dijous Llarder que dóna inici a les festes de Carnaval.
Astronòmicament hi ha una fórmula que ens permet calcular la data de Pasqua de cada any. Segons l'Enciclopèdia Catalana és aquesta que vos deixam a continuació, més com a anècdota que amb la finalitat que la faceu servir.
"Per a fer aquest càlcul hom determina primerament el retard r de la lluna plena respecte al 21 de març, el qual és la resta de dividir l’expressió 19[m]19+15+A per 30, en la qual el valor de [m]19 és la resta de dividir el número de l’any considerat m per 19, i el valor de A és zero quan hom fa el càlcul per als anys del calendari julià, mentre que per als anys del calendari gregorià és igual a la resta de dividir per 30 l’expressió (c—[c/4]) — (c—[k/3]), on el valor de c és el quocient enter de dividir l’any considerat per 100, i k val zero fins a l’any 4199, mentre que val (c—17)/25 a partir d’aquesta data. Una vegada conegut r, hom defineix un altre nombre R, que val r—1 si r=29 o r=28 i [m]19>10, mentre que en els altres casos R=r. A partir de R hom determina encara un altre nombre J, el qual és la resta de dividir m + (m/4) + R + B per 7, B essent igual a zero per a les dates del calendari julià, mentre que per a les del gregorià és el resultat de dividir per 7 l’expressió (2—c) + (c+[c/4]). Finalment, hom arriba a la conclusió que si R—J≤3, la Pasqua cau al mes de març, i el dia és donat per l’expressió P=28 + (R—J), mentre que si R—J>3, la Pasqua serà a l’abril, i el dia serà P=R—J—3."