
Antoni Flaquer «Coix»
El cafè o cassinu del teatre Victòria estava a l’entrada del teatre; tenia uns clients especials. Era el cafè on es reunien els gremis; el gremi de pagesos era el més nombrós, però eren els més reticents. Cada pagès tenia els seus secrets sobre les feines del camp.
Entre els mestres d’obres o de la construcció era on hi havia més germanor; es passaven operaris del tall d’un mestre a un altre sense problemes. El gremi de mestres d’obra construïren taules i seients als Pins de les Vegues de cala Agulla i de Canyamel per anar-hi a fer bauxes o dinars el dia del patró del seu gremi.
Els gremis eren constructors, ferrers, fusters maresers, forners… i cada gremi tenia el seu patró.
A la primera foto del cafè Victòria, coneixem a baix del rellotge mestre Pep Bauzà «Tacó», a la dreta en Tomeu «Turuta» i en Tomeu Massanet «Coix».
El gremi de ferrers no tenia horari de feina, perquè els pagesos i els constructors portaven eines rompudes per arreglar en acabar la seva feina per tal de tenir-les a punt de manejar al dia següent.
A la segona foto, el gremi de la construcció de l’any 1930. Els constructors construïren un pou sobre la platja de Cala Agulla, a la partió de les finques amb la de Can March per tenir aigua per anar a fer les vegues o dinars.*
Amb la construcció dels bars de Cala Agulla eliminaren el pou perquè feia la compatència als bars.
* Gairebé tots els noms dels picapedrers que surten en aquesta fotografia els trobareu a: Llull, Miquel (2016). «La Idea és Infinita»: El socialisme a Capdepera (1900-1936). Documenta Balear; Cap Vermell, pàg. 148-149.
- Capdepera 1930-32: Festa de la Beata
- Capdepera 1932: els molins de devora el Castell
- Francisca Murta, Cala Rajada 1935-1936
- Pep Cetre, tot un personatge
- En Miquel Verger
- El camió rus d’en Joan Serra
- Camió d’Antoni Melis Nebot «Barruà»
- El camionet que repartia sifons
- Capdepera 1940-1950: Coll des Vidriers
- Una fotografia inèdita de Baltasar Moyà
- Miquel Amengual Martínez, faroner
- Capdepera 1927: L’estudiantina de Mestre Pere Massanet «Coix»