Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 350
Per Miquel Estelrich Bestard




 

Amb estius de cada vegada més llargs i calorosos i amb calor més perillosa ja tornam encetar una altra inici de temporada. Es preveu massiva segons venen dient, des de l'any passat, els sectors turístics com per exemple la CEHAT, (Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics) que l'any passat va celebrar a Palma per primera vegada el seu XIX Congrés, del 22 al 24 de novembre. I també, la Cimera dels 27 Ministres de Turisme de la Unió Europa, celebrada per primera vegada a la capital illenca del 30 al 31 d'octubre, on es van debatre els reptes que afronta avui el turisme.

Un dels reptes que reconegueren tots els ministres de torn era que els efectes del canvi climàtic ja no es poden amagar més, ni tractar de fer ulls grossos al respecte des de la política. Una vegada més les Illes semblen estar enfora de tot l'enrenou del problema de la sequera que agreuja a bona part de la península. A Mallorca no hi ha n'hi haurà mai sequera, i punt!!!

De debò podem afirmar que les Illes no passen per una manca d’aigua, ja sigui per no ploure tant o per la gestió política? Que hi ha de cert de tot plegat? Allò que vull dir aquí és que s'ha de destriar bé la gestió política d'un desastre i les conseqüències d'un fenomen que no té volta enrere.
 

Dues coses són ben segures: La primera és que mai des de cap fira turística des de Berlin, Londres o Zurich diran que hi ha restriccions d’aigua com a Catalunya o Andalusia, a la roca. Si s’aspergeix el rumor, per la premsa alemanya, que el Govern declara sequera oficial seria molt lleig per a la nostra principal indústria. Tot i així l'arribada massiva de turistes no se'n veuria afectada per un motiu que veiem de cada any més. Al turisme l'importa un rave els problemes polítics, sanitaris (ja ho vérem amb la pandèmia) o ecològics que poguéssim tenir. No venen a cercar altre aigua que no sigui la de la platja, i a l'altre aigua, la de beure i dutxar-se, la poden comprar a qualsevol  local que s'obri pels carrers o reclamar a la seva agència que en els hotels tingueren restriccions.

La segona és que d'això no se'n lliurarà ningú. Això no ha fet més que començar. Inclús el paradís fictici madrileny de n'Ayuso se'n veurà afectat, ella que es tan donada a culpar a la gestió política a l’adversari, sobretot des de que l’aigua cotitza en borsa i el fet de ploure ja és comunista. 

L'hivern per a nosaltres ja comença a esvair-se, si és que es pugui dir hivern com cal. Al nord d'Europa, Alemanya..., han tingut i tenen un hivern normal, nevades, temperatures sota zero, pluges... Els qui no l'hem tingut normal som nosaltres. Si en tot l'hivern ha fet entre 10 o 15 dies de fred ja és molt, i això és de cada any més evident. Com no han de venir massivament quan comença la temporada!!!?? 

Miquel Estelrich Bestard


Post Scriptum: No ens preocupem. Els camps de golf es seguiran regant amb normalitat. Tant les piscines dels hotels com les particulars seguiran estant plenes. Els parcs aquàtics seguiran obrint amb normalitat. No hi haurà restriccions de cap classe. 
Si heu visitat mai la catedral de Monreale, Sicília, haureu vist que el monestir benedictí que hi ha devora té una inscripció a la seva entrada que diu així: "mata més la burocràcia que el terratrèmol". No és per cap reclam turístic. Només s'ha saber un poc d'història.