Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 240

 

Qui de vosaltres no ha passat una agradable nit d’estiu contemplant la bellesa de les estrelles? Es veuen minúscules des del terrat de casa, però en realitat són majúscules. Literalment, perquè el seu nom, així com el de tots els astres, s’escriu amb majúscula, ja que són noms propis. En canvi, els noms genèrics que sovint acompanyen la seva denominació van amb minúscula. Per això, si un vespre agafam el telescopi potser veurem el planeta Venus, la galàxia Andròmeda, la constel·lació d'Orió, les Plèiades, l’estel Polar i, si observam el cel l’any 2061, el cometa Halley. Anau amb compte amb això dels noms propis i genèrics: Via Làctia, per exemple, ho escrivim amb dues majúscules, perquè via no és un nom genèric d’astre, sinó que forma part del nom propi d’aquesta galàxia.

Cal tenir en compte que conceptes com sistema solar, cosmos o cinturó d’asteroides no són noms propis, encara que es refereixen a agrupacions úniques d’astres, i per això s’escriuen en minúscula. En canvi, l’Univers ens causa tant de respecte que, en sentit astronòmic (l’expansió de l’Univers), n’escrivim el nom amb majúscula, però en sentit figurat (l’univers artístic), l’escrivim amb minúscula.

Seran comptades les vegades que tindrem ocasió de parlar de tots aquests conceptes, però els dubtes ens envolten, de nou, literalment. Com ens hem de referir al Sol i a la Lluna? I al nostre planeta? Depèn. Si en parlam en un context astronòmic, és a dir, quan ens referim al planeta, al satèl·lit concret que orbita la Terra i a l’astre concret que ens il·lumina, ho farem amb majúscula. Per exemple si comentam el misteri de per què fa tants anys que no anam a la Lluna o el fet que tres de cada deu espanyols no sap que la Terra gira al voltant del Sol.

 En canvi, utilitzam la minúscula en contextos no astronòmics, que és el més habitual, és a dir, quan s’usa en sentit genèric i metafòric o quan s’esmenten les fases de lluna o els eclipsis. Pensau-hi quan vegeu la sortida o la posta de sol, quan contempleu la lluna plena una nit clara, quan un cop més us diguin que farà sol tota la setmana, tot i ser gener, o quan tingueu fred i recordeu l’escalfor de prendre el sol a la platja.

 Ara que està tot aclarit, no us quedeu a la lluna de València i posau les majúscules i minúscules quan toca!