Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1306

Apunts sobre els orígens de l’obra de pauma. Qasr Ibrim, el lloc de trobada i la palmera.


Senalla amb dues anses. Segle 6è-10è d C. de Qasar Ibrim

Qasr Ibrim, Egipte.

El lloc arqueològic de Qasr Ibrim es troba en un penya-segat amb vistes al Nil, l'Alt Egipte, on gairebé mai plou, i tan alt sobre el riu que mai es va inundar. Això va permetre que les restes orgàniques es conservessin gairebé del tot. El lloc va ser ocupat per gairebé 3000 anys, fins que les autoritats governants van ordenar oficialment el seu abandó en 1812.

La construcció de la presa alta d'Assuan des de finals de la dècada de 1950 i la conseqüent creació del llac Nasser van transformar Qasr Ibrim en una illa i van inundar els seus voltants. La Egypt Exploration Society (EES), Londres, va organitzar les excavacions d'emergència en el lloc des de la dècada de 1960 en endavant. Les restes acumulats en el lloc van llançar objectes de cistelleria, cuir, estores, papirs, tèxtils, fusta i fins i tot restes de menjar.

De fet, Qasr Ibrim va produir molts milers de fragments tèxtils i peces completes. Els elements més complets, interessants, inusuals o importants van ser catalogats, netejats, fotografiats i preparats per a la seva publicació per Elisabeth Crowfoot i Nettie Adams.

La terra africana de l'antiga Núbia es trobava a la vall del Nil immediatament cap al sud de l'antic Egipte. Amb el pas del temps, la gent d'aquesta regió va desenvolupar una sèrie de cultures que va aprofitar les tradicions africanes i egípcies. Els nubians van comerciar extensament amb Egipte i en ocasions els reis nubis dominaven Egipte.

Nubia es va dividir en dues regions principals: Nubia inferior i Nubia superior. Baixa Nubia era la regió septentrional s'estén gairebé a 400 km de la primera cataracta del Nil a la zona al voltant de Semna i la Segona Cataracta del Nil. Avui, correspon a la zona de sud d'Egipte i el nord de Sudan. Nubia superior (que es trobava al sud de la Baixa Núbia) allargada al llarg del Nil fins a la Sisena Cataracta del Nil i Khartum. Correspon a el que avui és el centre de Sudan. El riu Nil que flueix a través d'aquesta regió és sovint anomenat el Nil mitjà. Una cataracta al riu Nil és una secció del riu que fluïa sobre les roques resultant en una secció de ràpids ràpids que flueixen en lloc d'un tram de canal d'aigua navegable.

Nubia va ser un vincle important entre Àfrica subsahariana, Àfrica del Nord i el Món mediterrani. La regió tenia una de les primeres societats urbanitzades del nord-est Àfrica, va ser travessada per importants rutes comercials entre Àfrica i la Mediterrània i contenia rics recursos naturals. Els antics faraons egipcis van obtenir grans quantitats d'or de les mines nubianes. El control de la zona va passar repetidament entre els governants locals i els faraons egipcis.

 Si la relació entre Nubia i l'impri egipci és intensa i evident, també hi ha deades que permeten afirmar que, tot i la llunyania, abans, al neolític, hi hagué relacions comercials (i per tant de coneixement) entre Mesopotàmia i Núbia. La cistelleria possiblement fou una d'elles.

De Núbia a Mesopotàmia

Placa conmemorativa amb senalla Ur-Nansha 2500-a.C


Ilustració egipcia amb senalles

 ------------------------

Per altra banda, trobar exemplars de senalletes tan semblants a les nostres és necessari que allà hi hagi una palmera semblant al nostre garballó.

 A Egipte hi ha la palmera dum, Hyphaene thebaica, que és un tipus de palmera de diversos troncs (estípits) i fruits ovalats i comestibles. És originària de la Vall del Nil a Egipte i Sudan i en zones de ribera al nord-oest de Kenya. En l'Antic Egipte aquesta palmera es solia usar pels seus fruits, la seva fibra i la seva fulla, en canvi la palmera datilera no era autòctona d'Egipte i només es feien dàtils si es podia pol·linitzar.

La seva fibra i fulles eren emprades pels habitants de la vall del Nil per fer tot tipus de cistelles.

Era considerada sagrada a l'Antic Egipte i la seva sembra s'ha trobat en nombroses tombes de faraons. El setembre de 2007 es va anunciar que s'havien trobat 8 cistelles, fetes amb aquesta palmera, de 3.000 anys d'edat, a la tomba de Tutankhamon. 

El garballó, Chamaerops humilis, és un palmera petita, nativa de regions que voregen el mar Mediterrani a l'oest. També anomenada palmera nana, palmera Doum o dum 1 o palmera dom falsa. És l'única espècie del gènere Chamaerops (un gènere que deu el seu nom a l'adverbi grec χαμαί "a terra" i αἱ ῥῶπες "a l'matoll"). Els grecs anomenaven Chamaerops humilis, Phoenix chamaeriphes, que literalment significa "palmera llançada a terra". Les altres espècies classificades inicialment en aquest gènere han estat reclassificades en gèneres veïns com Trachycarpus.

Vistes les similituts entre les dues palmeres, les evidències senyalen que l'obra de palma i els objectes haviden de ser similars. De fet a les imatges de les excavacions dels anys 60 tots els nadius portaven senalles de llata. L'única part del procés que no he trobat constància és de l'ensofrat.

A títol anecdòtic senyalar que l'exemplar amb més anys de garballó que es coneix està a Pàdua (Itàlia), "La palma di Goethe", que va ser plantada al voltant de 1585.

..

Per acabar una cita del professor Rosselló-Bordoy (1971) que ens servirà per introduir-nos al tercer lliurament d'aqueste sèrie: 

"Una corda de garballó d'1 cm. de diàmetre pot arrossegar-se sense que es trenqui uns 200 kg. de càrrega. L'única referència de fibra vegetal a Mallorca és la d'un teixit fet amb garballó procedent de Son Serralta a Puigpunyent. (2)


-------------------------------

(1) ADAMS, Nettie K. (2016). 'Bordados de Qasr Ibrim, Nubia egipcia' en: Gillian Vogelsang-Eastwood (ed.). Enciclopedia del bordado del mundo árabe , Londres: Bloomsbury Academic, pp. 94-113.

(2) ROSELLÓ-BORDOY, G., Excavaciones en los talaiots de «Son Serralta» (Puigpuñent, Mallorca), a N.A.H., XV, Madrid, 1971, pàg 16.