Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 648
 


Cranc aranya o cranc pla.
Percnon gibbesi — H. Milne Edwards, 1853
Una espècie invasora a les Illes Balears.

COM POTS AJUDAR?
Si veieu un cranc aranya:
1 Feu-li una fotografia i apuntau-ne la ubicació.
2 Enviau-nos aquesta informació amb el dia i el nom de l'observador/a al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
També podeu fer-ho a través de la pàgina web biodibal.uib.cat o les aplicacions mòbils disponibles a totes les plataformes.

COM ES PROPAGA
Mitjans naturals:
El mecanisme utilitzat per P. gibbesi per introduir-se a la Mediterrània és el transport de larves per corrents superficials.
Humans:
La ràpida expansió a la conca mediterrània suggereix que els vaixells pesquers i d'esbarjo actuen com a vectors de propagació.

PROBLEMÀTICA ASSOCIADA
Habita la zona infralitoral, en zones rocoses amb vegetació. És estrictament herbívor i oportunista, molt poc selectiu quant a l'alimentació i, a més, mostra una alta taxa de fecunditat. Podria desplaçar a les espècies natives de crancs.
Està inclosa en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores. Això comporta la prohibició genèrica de la seva possessió, transport, tràfic i comerç d'exemplars vius, de les seves restes o propàguls, que poguessin sobreviure o reproduir-se, incloent-hi el comerç exterior. Si es captura accidentalment, no pot ser retornat al medi.

UIB - Universitat de les Illes Balears
GOIB - Conselleria Medi Ambient i Territori