Imprimeix
Categoria: Viatges
Vist: 4520
Image
 

   Durant 13 dies 3 companyes de viatge (Maria, Lucia i M. Àngela) hem recorregut un tram del GR10, una ruta que travessa per dins França els Pirineus de punta a punta, del Cantàbric a la Mediterrània, pràcticament arran de frontera.

   Hem realitzat un tram (uns 220 km) en direcció oest, per entre les valls d’Ossau, d’Aspe i Saison, cada una d’elles ben singular, des de la ciutat de Gabas (més o menys a l’altura de Somport), per desviar-nos de ruta i fer el tour del Pic de Midi d’Ossau, dins el Parc Nacional dels Pirineus, i tornar a seguir en direcció a Ainhoa (ja quasi al Cantàbric). 

 

    És una ruta molt recomanable, si es compta amb un mínim d’uns 6 o 7 dies, perquè ofereix una diversitat de terrenys i de paisatge increïbles. A l’època en què nosaltres hi hem estat (principis de setembre) o principis de primavera criem que és una bona època per anar-hi.

 

  Gairebé cada ruta presenta un nivell de dificultat diferent, gairebé amb desnivell diari de quasi 1000-1500m., de pendent molt més acusat en les primeres jornades i més suau a mesura que ens acostam al mar.

 

   Quant a les hores, quasi totes les estapes són d’una mitjana de 7-8 hores (alguna de 5h), però quan un compta amb suficients hores de sol i amb un refugi segur on allotjar-se, a banda de bon clima, les hores de ruta són un mal menor. Només cal deixar-se endur per la màgia del dia a dia i tenir en compte les possibilitats de proveir-se d’aigua i de menjar.

 

  Quant a senyalització, la ruta està ben senyalitzada (excepte la zona de Midi), amb les típiques marques blanques i vermelles o indicadors grocs. Únicament a vegades entre senya i senya hi ha bastants metres, fent que de vegades, davant un encreuament de camins un s’hagi d’arriscar a caminar algunes passes debades cercant una fita que indiqui que es va per bon camí. 

 

Image

 

   Per no avorrir els lectors innecessàriament hem fet una mica de descripció tècnica de cada etapa adjuntant-hi algunes fotos que no us deixaran indiferents.

 

Dia 1.
29 d’agost
. Vol PMI-Bilbao i arribada a Hendaia. Allotjament a Hendaia.

 

Dia 2.
30 d’agost
. Desplaçament Hendaia-Pau-Gabas.
   Inici de la ruta del Midi d’Ossau –paradís d’escaladors- des de Gabas fins al refugi de Pombie (a 2031m). Altitud: ascens i descens de 1000m. Hores: 5h aprox.

 

Image

Image

Dia 3.
31 d’agost
. Refugi de Pombie-refugi d’Ayous. Durada: 8 hores aprox.

   Aquesta etapa es fa considerablement llarga, entre boira espessa i molt poca senyalització.


Image

Dia 4.
1 de setembre
. Refugi d’Ayous-Alberg de Borce.
   Aquesta és una de les jornades estrella de la nostra ruta. És dureta pel desnivell considerable (uns 1500m), amb molta  diversitat de terreny, però molt espectacular paisatgísticament. Hores: 8.15h

Passam d’una espectacular vista del Pic Midi a la matinada al paisatge de pastura a l’estil Heidi, amb vaques i mèns, que s’entremescla amb els paisatges boscosos de faigs i falgueres.

 

Image

Image

 

   Cap al final del descens recorrem l’espectacular Chemin de la mature, un camí de pedra construït per a que els bous pujassin a la muntanya a cercar troncs alts de faig que per construir màstils de barques.

 

Image

 

   Continuam per carretera cap a Borce, on ens espera la nostra amiga Lucia, que s’unirà amb nosaltres uns dies.

 

Image


Dia 5.
2 de setembre
. Borce-Lescun.
   Etapa també dura però amb dificultats tècniques diferents. Ascens: 1000m molt heavy – descens: 300m. Durada: 8.15h aprox.

   Començam la caminada pujant una espectacular i costosa muntanya de falgueres i més falgueres durant dues hores que es fan eternes.

 

Image

 

   El descens ja és més bo de dur, des del qual tot el temps divisam Lescun des de la llunyania.

 

Image

 

   El poble és molt cuco i amb una interessant arquitectura.


Image  


Dia 6.
3 de setembre
. Lescun-Arette.
   Aquesta és la segona etapa estrella de la ruta, amb molta diversitat de terreny (bosc-paisatge glaciar, pedra càrstica i remuntadors d’esquí), alguns passos i unes condicions climatològiques bastant adverses. Durada: 8.30h aprox. 

 

Image

Image

 

Image

Image