Imprimeix
Categoria: Excursions
Vist: 1632
Una Lluna Blava que no és blava... O si?


 Diumenge, coincidint amb la Lluna plena del mes d’agost, el departament d’Esports de l’Ajuntament de Capdepera va organitzar una caminada per Cala Rajada.

L’itinerari previst era de caràcter urbà, per Cala Rajada. La trobada va ser a la plaça de de l’Edifici Cap Vermell del carrer l’Agulla. Puntualment es van agrupar els participants i comentaren el recorregut previst: Des del Centre Cap Vermell fins Cala Lliteres, per seguir el passeig fins Cala Agulla.

A Cala Agulla havíem de veure la posta de Sol. Les vistes de la platja són realment precioses. Ens férem la fotografia de grup.





De tornada cap al Centre Cap Vermell pel carrer de l’Agulla, el grup es va difuminar i pel carrer Hernán Cortés arribàrem al moll de Cala Rajada i al passeig de Cala Gat, on ens esperava la furgoneta  amb aigua fresca i fruita.



La Lluna va sortir, entre boires i un cel profundament blau, amb un preciós color vermellós. No sé qui va comentar que es tractava d’una Lluna Blava.... com pot ser que tenint aquest nom es veiés tan vermella? Em demanaren.


Les llunes blaves que no són blaves.

Curiosament el nom de Lluna Blava no li  ve del color sinó del fet que als Estats Units se qualifiquen les llunes atenent a unes normes ( i ara s'exten per Europa). Quan en un mes hi ha dues llunes plenes a la segona l’anomenen Lluna Blava.  

Normalment hi ha una lluna plena cada mes i dotze a l’any. Enguany hi haurà 12 llunes plenes durant l’any, però quatre estaran en la mateixa estació (l’estiu), és a dir 23 de juny, 23 de juliol, 22 d’agost i 20 de setembre. Quan se produeix aquest fet a tercera Lluna de l’estació  també s’anomena Lluna blava. És el cas d’ahir, dia 22 d’agost.

Com a conseqüència, ara tenim dos tipus de llunes plenes blavesla segona lluna plena en el mateix mes, i la tercera lluna plena quan en tenim quatre en la mateixa estació.

Per tant, d'acord amb aquesta curiosa regla, la lluna d'aquest diumenge la podem etiquetar com a Lluna Blava, però no serà de color, sinó del seu color habitual. A Cala Rajada degut a les boires va tenir una tonalitat vermellenca.

Una alta curiositat. Dissabte, dia 21 la lluna va ser com un far al cel, que va permetre identificar Saturn i Júpiter, que van estar dissabte de nit a la dreta i l'esquera, respectivament.