Imprimeix
Categoria: Excursions
Vist: 4410
L'excursió del mes d'abril va ser una conjunta dels tres grups excursionistes de Llevant (Artà, Son Servera i Capdepera).



Sota el guiatge del grup d'Artà descobriren una preciosa excursió pel parc de Llevant: La pujada al Bec de Ferrutx des de la Colònia de Sant Pere, pel torrent des Parral.


Diumenge 6 d’abril els grups excursionistes d’Artà, de Son Servera i Capdepera van fer una caminada pel Parc de Llevant, concretament  la pujada des de la Colònia de Sant Pere al Bec de Ferrutx.

Va ser una sortida molt nombrosa (més de cinquanta caminaires) que va transcorre sense incidents i amb un bon ambient de companyonia.

foto de grup al cim

La sortida la vam fer des de els restes de la creu de terme situada al desviament cap a la Colònia de la carretera de Ma-3331. Vam deixar alguns cotxes a  l’aparcament de les cases de Betlem  i altres al cementiri de la Colònia.

 Just davant d’aquest creuer hi ha un camí asfaltat perpendicular a la carretera que enfila cap a les muntanyes. És el camí des Parral. La pujada és suau entre cases de foravila, i tot d’una gira a l’esquerra i uns metres després cap a la dreta , per voltat un altre pic a l’esquerra  fins que s’acaba el camí asfaltat. De fet són corbes de la mateixa camada que no hem de deixar en cap moment.

Quan acaba l’asfalt travessàrem el torrent des Parral, que després seguírem fins a la part més alta. Vora el torrent ens aturàrem a berenar.

 
Seguírem per la part esquerra del torrent per un caminoi paral·lel al llit. Passàrem vora una pressa reguladora del cabal i iniciàrem la pujada, ja dins del torrent. El llit es troba un poc brut però se pot seguir fent qualque “pas” sense gaire dificultat, a més trobàrem zones amb aigua embassada o corrent. Poc a poc vam guanyar alçada i en girar cap enrere poguérem gaudir de vistes sobre la mar, sobre la badia d’Alcúdia.

 

Un moment donat , quan el torrent es vorejat per alts cingles, ens trobàrem una  paret i van haver de girar cap a l’esquerra començant a pujar pel coster que ens durà al Pas del Parral. 



Des d’aquí la vista és magnífica de torrent i la badia.

 

 Superat el pas tornàrem al torrent, prop d’un bassal quasi sempre ple d’aigua, i el seguírem  seguint unes fites que ens confirmaran la ruta.



En arribar a un altre torrent que ens ve de l’esquerra, anomenat es Ribell de na Cloc, deixàrem el torrent  i iniciàrem la pujada per una esquena  plena de càrritx, anomenar esperó de sa Basiva, fins que el caminoi que seguim desemboca en un camí ben ample que puja des de l’ermita de Betlem cap el Bec de Ferrutx.




Seguint el camí cap a la dreta en direcció al Bec de Ferrutx. Primer pujant  (puig d’en Pelat) i després baixant cap el Coll Pelat. En aquests indrets ja es veu la vessant nord del  Bec i el camí que encara ens falta.


 
Passat un gran pi mort (un llamp el xapà) iniciàrem una pujada ben agra. Seguint el camí arribàrem al Puig de Ferrutx (519 metres) i  pocs metres després, seguint el caminoi fitat, arribàrem al Bec de Ferrutx (528 metres) on dinàrem.


 


Des d’aquí les vistes són magnífiques. La Badia d’Alcúdia amb la Colònia de Sant Pere en primer terme, el pla de Mallorca i pràcticament tota la serralada de Tramuntana. Després de dinar i fer un descans, amb fotos de grup, cafetet i tot el que cal, vam escriure en el llibre de del cim deixant constància de la nostra visita.

 

La tornada la férem pel mateix camí que el de pujada. Iniciàrem la baixada a bon ritme ja que el camí és ample i fàcil, sense dificultats. Únicament  hem de tenir en compte no agafar una desviació cap a la dreta que ens durien a les cases de na Carro. Ens aturàrem a veure el camí per on hem pujat, el torrent del Parral.

 
Arribàrem a un pinar, passat el qual el camí se torna més estret i baixa a sa Coma des Captius i poc després a deixàrem una casa en runes i cementiri dels ermitans, senyal que ja som a prop de l’ermita de Betlem.


 
L’aturada a la Font de l’ermita és obligatòria. Després de descansar una mica i beure aigua fresca de la font, iniciàrem el descens cap a les cases de Betlem passant pel pas des Grau. El camí ben senyalitzat és conegut per tots i ens ofereix trams encara empedrats i vistes immillorables sobre la badia d’Alcúdia.

 
Després de passar les cases arribàrem a la carretera on ens esperaven alguns cotxes i el bus que ens permetria anar al punt de partida i tornar als nostres respectius pobles: Artà, Son Servera i Capdepera.

 
La propera temporada tornarem a programar una excursió conjunta.



Nota: Aquesta excursió es la nombre 5 del llibre d'excursions "Un raig d'excursions d'Artà"