Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2457

Segona part de l'entrevista de Cap Vermell a tots els partits polítics

-Quines son les accions millors que ha duit a terme l’equip de govern?

- I les més desafortunades?





   No en conec cap de bona. Ni tan sols la remodelació del carrer d'es Port, ja que no es va poder acabar l’obra i hagueren de retallar el projecte per manca de doblers, ja que el pressupost de l’obra no era el correcte






  

    Pensam que n'hi ha bastants, però, això qui ho hauria de valorar és el ciutadà.




 





   Hem procurat aconseguir millores per al municipi, procurant que afecti el menys possible les butxaques de la gent. I tot i  les moltes limitacions econòmiques que estam patint, hem aconseguit treure endavant molts de projectes. És cert que molts encara no estan acabats, però ho estaran al llarg dels pròxims mesos.


 


   

Vist que en aquesta legislatura no s’ha fet cap passa per millorar els serveis que es presten a la ciutadania, ni s’ha millorat el funcionament intern de l’administració municipal, ni tampoc s’han tocat les ordenances, ni s’ha dut un major control del compliment d’aquestes, ni s’ha començat ha redactar el nou planejament urbanístic, ni  s’ha apostat per la participació ciutadana en la presa de decisions, només queden projectes i inversions molt concretes a valorar. 

 

Considerem com a positives aquelles inversions que no s’han finançat íntegrament per l’ajuntament, en càrrec a préstecs. Alguns exemples son:  l'escoleta infantil de Capdepera (encara que el projecte que s’està executant es una xapussa en comparació amb el que l’exregidora de serveis socials tenia previst), el segellat i recuperació ambiental de l’abocador de Son Terrassa amb una subvenció del 95% del cost total de l’obra, l’ampliació de l'IES que s’està executant ara mateix o la millora del carrer Port (encara que la seva execució no hagi estat total, i que l’elecció de paviments, i el no soterrament del cablejat hagin estat decisions molt desafortunades), o l’embelliment del torrent de Canyamel. També s’han d’anomenar, per tant, totes les inversions fetes amb els fons excepcionals del Pla E, com per exemple la reforma del casal de Can Creu d'Inca, o la pavimentació de la primera fase del casc antic, entre d’altres.

 

Per altra banda, valorem positivament el nou sistema de recollida de residus i la millora en el servei de neteja viaria, encara no estigui implantat el servei de control de qualitat, i no es controli el compliment de la concessionària.

 

Cal esmentar també com una fita important que estigui en elaboració el catàleg de patrimoni del municipi, eina de gran valor i utilitat a una zona tan rica en patrimoni històric com la nostra.

 

La figura de mediador intercultural també s’ha d’esmentar, ja que ha estat i és molt útil per a mantenir un contacte directe amb els nouvinguts, ajudar-los amb el procés d’integració i per tant prevenir conflictes.

 

Tampoc podem oblidar la redacció del pla d’eficiència energètica i que les primeres mesures per reduir el consum energètic es faran aquest any.


   

   No crec que s’hagi de parlar d’accions concretes sinó de la voluntat de fer un canvi de manera de fer les coses a Capdepera. Aquest Equip de Govern ha apostat des del primer dia per mirar d’aconseguir que, un muncipi turístic com el nostre, es posàs a l’alçada que li pertoca. La idea era que això es reflectís a tots els nuclis del municipi i  estam fent feina per aconseguir-ho, encara que alguns ens hagin acusat d’afavorir Capdepera en detriment de Cala Rajada. Teníem clar que era un projecte de quatre anys i encara en queda un per finalitzar els projectes prevists.

   


   
   Per mi, el casc històric de Capdepera, malgrat (és que sóc molt mira prim) sigui millorable. També estic content que s’hagi dotat de les pluvials a Vila Roja i el canvi de gespa del camp de futbol (que no entenem com no hem tingut cap tipus de subvenció per part de la Federació). Les tres crec que figuraven a tots els programes electorals i estic satisfet que s’hagin fet. Per ressaltar la feina d’algú, la del regidor de Serveis Generals, per la seva dedicació i capacitat de feina i darrerament l’actitud dialogant del Batle, malgrat gairebé sempre queda en paraules.

 





  



 


   - Endeutament.
   - Nul•la gestió econòmica.
   - Sala Multiusos, amb un inici d’obres sense projecte i amb un emplaçament diferent al projecte inicial, aprovat i adjudicat i signat pel Batle i el contractista.
   - La malversació de cabals públics, pagant projectes o opcions de compres d’un edifici i tirant-los als fems.
   - Obres i projectes en dues fases i de la segona ja no es pot ni tan sols fer el projecte ja que els doblers que se suposaven no arriben ni arribaran.
   -  Improvisació en els projectes del Pla E, constantment modificats per a poder ajustar-se al pressupost de l’adjudicació.
Ca’n Creu d’Inca: per a què hem gastat més d’un milió d’euros? Per capritx d’un il•luminat?


  
Pensam el mateix que a l'anterior punt. Qui decideix s'equivoca, i, molts pics, més del que voldria. S'han de millorar molts d'aspectes.






1.1.      Diuen que qui decideix es pot equivocar, però qui no fa res no s’equivoca mai. Governar és prendre decisions. A vegades molt difícils, ja que saps que facis el que facis et criticaran. Però, encara que no es pot governar sempre al gust de tots, hem procurat fer-ho sempre el millor possible i mirant d’acontentar al màxim de gent amb cada decisió.
 



   

   Sens dubte la gestió urbanística, la gestió econòmica, i la mancança de participació ciutadana en la presa de decisions.

 

El gran endeutament, sense aplicar les mesures necessàries de contenció de la despesa corrent per poder fer front al pagament dels crèdits, i seguir augmentant la despesa corrent de totes les àrees, sense tenir en compte que els ingressos previstos no eren els reals, ha provocat que l’ajuntament no tengui liquiditat i que s’estiguin pagant les factures entre 12 i 14 mesos. Des del nostre punt de vista, s’han carregat la gallina dels ous d’or i per això ja tinguérem les mogudes que tinguérem dins el pacte amb els pressuposts del '08. Encara que la situació s’ha agreujat del '09 cap endavant.

 

Fer accions sense pensar també ha estat un funcionament normal d’alguns regidors, que ha donat lloc a accions molt desafortunades, com per exemple tallar els pins de la plaça del Sitjar o fer una opció de compra de 46.000€ per un edifici quan no es tenien els diners per comprar-lo.

 

 


  

 

  Més que accions desafortunades, crec que el que ens ha fallat és no haver sabut explicar el que estàvem fent a l’Ajuntament, com ara el projecte global que tenim previst per tot el municipi i possiblement ens haguéssim estalviat (o no) les acusacions d’afavorir més Capdepera que Cala Rajada (res més enfora de la realitat).

 


   
  Per a mi, les més desafortunades són les irreversibles. La tala dels pins de sa plaça, l’esbucament de la resta de l’aljub i el canvi de fesomia del casal senyorial de can Creu D’inca. En l’àmbit purament polític, podria desgranar àrea per àrea. Amb l’excepció abans esmentada, consider que la feina que s’ha fet ha estat sense cap tipus de planificació. Hem ballat al so de les subvencions supramunicipals per a escometre unes inversions que en cap cas eren prioritàries i això condicionarà el futur econòmic del municipi per un grapat d’anys





Demà la tercera part d'aquestes entrevistes amb les preguntes:

- Com creis que la crisi i les mesures de restricció de la despesa pública afectaran a Capdepera?

- Segons les darreres taules d'endeutament, Capdepera és un dels municipis de Mallorca que te un endeutament més alt respecte dels habitants empadoranats. Dbalears assenyalava un deute de 961€/habitant. Quina valoració en feis?  S'haurien de prendre mesures concretes? Quines?



 (Trobareu les respostes a les preguntes anteriorment plantejades a lla secció d'Entrevista)