Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 610
Amb motiu de la celebració del Campionat del Món de Tennis la categoria super-sèniors (de 65 a més de 90 anys) hem parlat amb en Toni Ferragut, membre destacat de l'organització de l'esdeveniment que se celebra a sa Font de sa Cala.

En Toni, a més president del Comitè de Veterans és membre de la directiva de la Real Federació de Tennis, i sobretot és un gran apassionat del tennis, esport que practica amb regularitat. De fet, en acabar l'entrevista havia d'anar a entrenar.









- Com organitzau el torneig?
El director del torneig és en Helge Albrecht, que fa vint-i-vuit anys que organitza un torneig internacional en sa Font de sa Cala, de fet és el torneig internacional més important del món l'ITFWold Tennis Masters Tour) i la Federació aprofita la seva estructura, que ja la té muntada, i la seva gran experiència.
El principal organitzador és la Real Federació Espanyola, la Federació Internació ha encarregat l'organització a l'espanyola. Per aquest torneig en concret tenim un equip de més de quaranta persones que fan feina perquè tot vagi bé. L'equip d'en Helge, el de la federació espanyola, àrbitres i de la federació internacional amb 14 persones.

- Des de quan es fa aquest torneig?
- Aquest és un torneig de veterans, pel que jo sé, fa més de trenta anys que s'organitza. Pel fet que de cada vegada hi ha més veterans que juguen a tenis, fa tres anys es va dividir en tres categories: els young sèniors, els sèniors més joves, de 30 a 45 anys; després hi ha altra categoria de 50 a 60; i la que feim aquí que és de 65 a més de 90.



- Per què a sa Font de sa Cala?
- Aquesta és la segona vegada que duim aquesta competició a Sa Font de sa Cala. Aquesta competició ja la vàrem fer aquí l'any 2021, amb la participació de només 89 equips. Enguany han vingut 157 equips de tots els continents, que és rècord d'inscripcions.
Després de fer la competició del 2021 enviem una enquesta de satisfacció a tots els participants i la resposta va ser tan bona (va ser considerat el millor mundial dels darrers vint anys) que ha tornat a ser triada. Estaven en competència amb 5 països, però a causa de les bones valoracions ens ho donaren a la Federació Espanyola i concretament Sa Font de sa Cala.


- Estam parlant d'un gran esdeveniment esportiu...
- Per a fer el torneig necessitem 45 pistes que són de sa Font de sa Cala, Na Taconera, Club de Tenis n'Aguait, son Bessó i l'hotel s'Entrador. Dia 7 d'octubre va haver-hi la presentació i la cerimònia d'obertura amb la participació de tots els equips. Equips que vénen de tot el món, dels cinc continents. Tenim equips de tota Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica, Austràlia i Nova Zelanda.

En la presentació feim una petita desfilada amb les banderes i els himnes de cada país, uns parlaments de benvinguda als jugadors, entrenadors i col·laboradors.

El campionat compta amb el patrocini del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Capdepera.

A partir de dia 8 comença la competició per equips, en categories masculina i femenina, fins dia 13 d'octubre quan es juguen les finals.

Després, a partir de dia 14 d'octubre, comencen les proves individuals i de dobles, d'homes i dones i mixtes. Els grups van de cinc en cinc anys des de 65 a més 85 anys, en el cas dels equips; i de 65 a més de 90 en els individuals. Una anècdota en més de 90 anys ara mateix (i les inscripcions encara resten obertes) n'hi ha 16 homes i 9 dones, amb la particularitat que n'hi ha un inscrit de 100 anys que ve des d'Austràlia. Això passa per primera vegada en la història. L'any 2021 va venir un home de 97 anys. Amb 100 anys i jugant a tennis!

Pel que fa als inscrits s'han apuntat 157 equips representant als seus països i a l'individual tenim ja 670 inscrits amb el termini encara obert.



- Estam parlant d'una gran quantitat de participants, que té una gran repercussió econòmica en la zona...
- Si, penseu que es tracta d'un col·lectiu de persones ja jubilades, amb una bona situació econòmica, que moltes vegades vénen acompanyats de familiars o venen en grups. Pensem que això és molt bo per la zona i més en aquesta època a final de temporada. Hem tingut veritables problemes per tenir prou places hoteleres. Estam xerrant de més de mil jugadors i acompanyants.
Econòmicament, tindrà una repercussió molt gran, i no només es beneficien els hotels també l'oferta complementària i botigues.

- Pel que fa a l'organització deu ser molt complex.
- Sí, ja he comentat que hi ha més de 40 persones fent feina i ja fa mesos que ho preparem. Penseu que hem de preparar els àrbitres, contractar les pistes, preparar un obsequi per cada jugador (una tovallola per cada jugador i un polo) i tot el tema de promoció, inscripció i la feina durant el torneig. Nosaltres i la federació internacional fa mesos que fa promoció, de l'esdeveniment i de l'illa.
Hem preparat una revista conjunta amb el campionat mundial i el torneig de veterans, entre una cosa i l'altra, estam parlant de gairebé tot el mes d'octubre de tennis en el municipi amb l'esdeveniment de tennis veterans més importants del món.



- Tornem als Campionats d'equips. Com es formen?
- Cada federació presenta el seu equip, i per exemple la selecció espanyola intenta seleccionar els millors de cada edat i categoria. Nosaltres presentem un equip de més de 75 anys que té possibilitats de convertir-se en campions del món (de fet aquest equip ja du 14 campionats del món guanyats en anys anteriors, són jugadors que des dels 60 anys són campions del món).
Nosaltres hem de triar els participants i sempre queda gent fora, que són bons, però quan fas selecció has de triar.
El que més m'admira de tots és la il·lusió que posen en continuar fent esport. I competeixen, us comentaré una anècdota dimecres va haver-hi un partir entre dues dones que va durar 5 hores i 10 minuts! Dues dones que tenien més de seixanta anys. És admirable.



- Esperem que tot rutlli molt bé i gaudiu del torneig.
- Un factor important serà el bon temps. A causa del gran nombre de participacions si tinguéssim dos dies de mal temps ens crearia un bon problema. Tenim programats 270 partits diaris i a favor nostre compta que les pistes són molt a prop. Per si de cas tenim mirat unes pistes a Cala Millor, però de moment sembla que farà bon temps, inclús massa bo i tot.

Moltes gràcies per la teva atenció.