Imprimeix
Categoria: Pasqua
Vist: 1805






Divendres Sant, dia central de la Setmana Santa, dia de la celebració de la "Litúrgia de la Passió del Senyor", on la lectura de la Passió segons Sant Joan substitueix l'Eucaristia i esdevé el moment clau de la cerimònia. Juntament amb la Passió, l'adoració de la Creu, que també és un dels moments claus de la cerimònia.




A les parròquies del municipi, oficiades pel rector Xisco Bernabéu a Capdepera i Pere Orpí a Cala Rajada, es va rememorar la Passió de Crist amb lectures per part dels fidels i música a càrrec de la Coraleta Verge del Carme i la Coral Parroquial Gabellina. Unes celebracions, en les que hi va haver més participants que en el dia anterior, tant al moment de la missa, com a la processó a Capdepera.








Com és costum des de fa anys, sols a Cala Rajada va tenir lloc la representació de l'Endevallament de la imatge del Crist de la Creu, per dipositar-lo al fèretre de vidre que tradicionalment sortia en la processó pel poble. A les fosques i en un profund silenci, només trencat pel cant del Miserere per part de la coraleta parroquial, que aportà una gran solemnitat, després es passà a adorar el Crist dins del fèretre, sols amb un gest o una capada (aquest any seguint el protocol sanitari). Acabats els actes dins de l'església a Cala Rajada, no es pogué realitzar la processó al carrer (per segon dia), per falta de portadors de les imatges.



















Mentrestant, a Capdepera, una vegada acabada la celebració dins l'església, sortí la processó com estava previst amb un recorregut per Vila Nova (carrer ciutat i principal, plaça l'Orient, carrer d'es Port i estrella, carrer col·legi, principal i ciutat), per arribar altra vegada a l'església. En aquesta ocasió es comptà amb l'acompanyament musical de la Banda de Música, que donà un punt de solemnitat al recorregut amb la seva magnífica interpretació. Com s'ha comentat, hi hagué més gent a la processó, tant de carapunats de la Confraria de l'Esperança, com també de feligresos que volgueren acompanyar a les imatges pels carrers del poble. També el fet d'anar cap a Vila Nova i passar per la plaça de l'Orient, va fer que molts turistes i visitants es quedassin a les voravies per contemplar el pas de la comitiva pel carrer. Cal remarcar, que aquesta vegada el recorregut va estar lliure d'obstacles, i que es va coordinar perfectament per part de la Policia Local, amb l'ajuda d'efectius de Protecció Civil.














Breu resum del sentit del Divendres Sant per part del rector Xisco Bernabeu

El Divendres Sant se celebra la Passió i la Mort del Senyor Jesús. Enlairat a la creu, entregant el seu esperit i amb el seu costat obert per la llança del soldat, Jesús es manifesta com l'Anyell de Déu, mort a l'altar de la creu, lleva el pecat del món.

Així ens ho fan veure les lectures de la celebració. Per exemple, a la primera lectura el profeta Isaïes parla del Servent de Déu. Es tracta d'una profecia, especialment dirigida al poble jueu que estava exiliat a Babilònia, d'una figura misteriosa que té una missió de caràcter universal, que consisteix en proclamar el "dret", ser "llum de totes les nacions" i portar la salvació de Déu "d'un cap a l'altre de la terra". Aquesta missió, Isaïes la presenta amb uns termes que ens remeten directament a la passió del Crist: "Rebuig entre els homes, home fet al dolor i acostumat a la malaltia"; "ell era malferit per les nostres culpes"; "les seves ferides ens curaven"; i "com els anyells portats a matar, ell callava i ni tan sols obria la boca". D'altra banda, la lectura de la Passió, que en Divendres Sant és la de sant Joan, ens recorda que Jesús morí al mateix moment en què es sacrificaven els anyells al temple per a la pasqua jueva. Aquesta coincidència vol transmetre que Jesús és el vertader anyell pasqual que expia les nostres faltes, cura les nostres ferides i ens porta a una vida nova. Amb aquestes paraules ho diu el Concili Vaticà II: Jesús "morint, destruí la nostra mort, i ressuscitant, restaurà la nostra vida".

A la celebració litúrgica hi domina un esperit auster i d'oració i silenci. Juntament amb la lectura de la Passió, un altre moment destacat és el ritu de l'adoració de la santa Creu. El capellà convida a adorar-la cantat això: "Mirau l'arbre de la creu, on morí el Salvador del món". No se celebra missa i es combrega amb les formes consagrades el Dijous Sant. Al final de la celebració el sagrari queda buit. Aquesta absència de l'Eucaristia vol expressar l'absència de Jesús a causa de la seva mort. El color de les vestidures és el vermell, color de la sang de Crist que ha vessat per a la nostra salvació.