Imprimeix
Categoria: Alei, alei
Vist: 2558
Dels autors Pere Orpí i Pep Esteva, veterania i joventut donen consistència a l'AUCA.  L'acte fou emès en directe des d'aquesta web.



Possiblement aquest fou el primer acte cultural al municipi pensat per emetre a través de les xarxes que per assistir-hi. Tots sabem i som conscients que la COVID-19 comanda. I així fou. Cada orador amb un micro diferent, distàncies de seguretat i mitja hora fou suficient per destacar i agrair la feina feta a Pere Orpí i Pep Esteva, per una banda, autors del text i les il·lustracions de l'AUCA. I als centres educatius i a SOM AQUÍ GABELLINS que han treballat amb il·lusió aquesta proposta pensant en les faies i el foc de l'any que ve.



Mari Germa Melis presentà l'acte i donà la paraula als protagonistes. Pere Orpí, explicà què és una auca, els seus orígens i les seves virtuts pedagògiques. Una auca és una història pictòrica pròpia de la cultura catalana que sol representar un esdeveniment històric, una biografia, una llegenda, una institució, o altres temes. A diferència dels còmics, les auques es presenten sempre en una sola pàgina, tot i que la similitud artística és evident. Són una forma d'expressió de la literatura folklòrica tradicional catalana, tot i que a França també te una llarga tradició. També explicà que quan li feren la proposta el primer de tot que s'acordà fou que tingués 12 imatges encasellades en vinyetes i cada una en lloc d'anar acompanyada de rodolins de dos versos, ni hagués quatre de rima assonant. Contà també que varen fer una relació de temes que havien de sortir per explicar el que és l'Alei-alei i que llavors va venir la feina. Perquè, diu Orpí, que la inspiració te dona el primer vers, però la resta s'ha de treballar...També va fer referència a Santiago Rossinyol com també la fa a l'auca en anomenar l'illa de la Calma. Va fer broma dient que si Santiago Rossinyol va escriure l'Auca del Senyor Esteva, l'auca de l'Alei-alei és més perque és l'auca del senyor Esteva i Orpí.



Com podeu apreciar el teatre lluïa amb els dibuixos de l'auca feta pels escolars.




Pep Esteva, estudiant de Belles Arts a València, també comentà el seu procés creatiu des que n'Edu Flaquer li proposà el repte. Repte en tant ell no havia viscut mai la festa i sols tenia les referències fotogràfiques i les indicacions que el col·lectiu de l'Alei-alei li anava donant. Comentà que per fer els dibuixos prengué la referència del dibuixant de còmic americà "Archie", que sempre li ha agradat molt. Ja va fer els dibuixos en blanc i negre pensant que els nins ho havien de acolorir. I certament quedà sorprès de la feina que havien fet. I agraí que s'hagués confiat en ell per fer l'auca. 




Xisco Campins explicà que les escoles des del primer moment han volgut col·laborar en la recuperació de la festa de l'Alei-alei. L'auca ha estat una gran idea ja que els infants s'han engrescat molt en dibuixar-les i llavors havien d'"estudiar" o preparar la seva vinyeta per explicar-la als altres companys. En definitiva, la proposta ha agradat molt i que per altres anys es podria fer un quadernet per tal que cada al·lot pugui tenir-ne un.



Per acabar, M Esperanza Izquierdo explica que els al·lots han gaudit molt de poder-ho pintar que ho han tengut quefer des de ca seva cada un tot sol perquè encara no poden fer activitats col·lectives i que el dimarts ja penjaven al grup de wassap comentaris de com els hi quedava. Aquesta activitat ha estat un punt de trobada dins d'aquesta soledat que tenen. Ha estat molt important que els haguem tingut en compte i s'han sentit molt importants de poder col·laborar.



Pere Cortada improvisà unes paraules sobre aquesta feina que servirà per què la comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca declari l'any que ve l'Alei-alei com a festa d'interès cultural. De fet, el Consell ja ha ens convidat a fer una ponència sobre la festa al V SIMPOSI DELS FOCS FESTIUS DE LA MEDITERRÀNIA.

Finalment presentà la "sorpresa" de l'acte: 
Joan Cabalgante havia musicat els versos de l'auca. Aquí teniu el muntatge amb les il·lustracions dels infants: 



La cançó agradà tant que a la sortida n'Elionor Gómez ja li demanava els acords per tal que tots els al·lots la puguin aprendre. 



L'acte acabà amb l'obsequi d'una auca 50x70 cm emmarcada als autors. 

Moltes gràcies!!! i molts d'anys!!!!!

Ah! l'acte fou seguit per més de 200 persones en directe i hores d'ara ja té més de 800 visionats. Quatre teatres plens!!!!

Qui el vulgui veure, aquí teniu l'enllaç:



I si voleu baixar-vos l'auca o qualsevol vinyeta aquí ho teniu tot:

http://www.capvermell.org/index.php/festes/alei-alei/27440-l-auca-de-l-alei-alei-o-com-explicar-una-festa-als-mes-petits