Imprimeix
Categoria: Alei, alei
Vist: 4847
Bons feixos de faies ja s'assequen per a recuperar la festa de l'Alei, alei



Un grapat de voluntaris han anat a arrebassar faies per a l'alei, alei que tendrà lloc, després de més de 50 anys, dia 16 de desembre.
La recuperació d'una festa amb la qual els organitzadors estan molt il·lusionats i l'ambient del poble al respecte és molt bo. Ben segur que serà un èxit.
Antigament es duien al forn perquè s'assecassin i, fins i tot, es torrassin una mica. Enguany, amb tantes pluges, són molt grosses i necessitaran estar a aixoplug tres setmanes per a estar a punt dia 16. 



Les faies són la flor del càrritx, Ampelodesmos mauritanica. Aquesta planta en català també rep el nom de Carç. Carcera. Càrritx. Faió. Fenassa. Xirca.

El "càrritx" és una planta molt abundant a Mallorca. El seu hàbitat és el bosc i la garriga, des de la vora de la mar fins als cims més alts de la Serra de Tramuntana. Forma el típic paisatge de les nostres muntanyes, s'ha estès afavorida pels incendis ja que és la primera planta que torna a sortir quan la resta és cremat. Es tracta d'una gramínia de grans dimensions de fulles aspres al tacte que poden arribar a tallar la pell de les mans si la agafam sense cura. L'època de floració és abril, maig i juny.