Divendres 16 d’octubre al Centre Cultural Cap Vermell, es va dur a terme el club de lectura, aquesta vegada amb el llibre de Vivian Gornick, Vincles ferotges, una novel·la on les relacions de parella i les humanes en general es veuen reflectides.
Primerament, la bibliotecària va fer una introducció de l’escriptora, perquè els assistents se’n fessin una idea. Personal de la biblioteca repartí la guia de lectura que es ja una tradició dintre del club. Després es passà al comentari del llibre. La disposició dels tertulians tornava ser en cadires separades i amb mascaretes, amb la distància corresponent. Gornik és una crítica i escriptora americana que ha conreat el periodisme, l’assaig i el memorialisme. En aquest llibre quedà clar la faceta d’escriptora de memòries, marcada profundament per la depressió de la mare quan morí el pare. Va graduar-se al City College de Nova York.
Seguidament, es va comentar que la setmana vinent està dedicada a les dones escriptores. Per aquesta raó es va fer un resum dels llibres que s’havien llegit al club de lectura, escrits per dones. També s’havia de llegir un fragment d’un text seu, però només una tertuliana va portar un d’aquests llibres. Aquesta mateixa tertuliana, de nom Paquita, va comentar que la prosa de l’autora de «Vincles ferotges» li havia semblat un poc farragosa, al contrari d’altres tertulians que consideraren que aquest llibre escrit al 1987 els hi agradava com estava escrit.
D’altra banda, es comentà la sinceritat dels personatges alhora de parlar de les seves relacions, també de la crueltat de la mare amb la filla, i d’algunes frases molt dures que apareixien en el llibre. Ademés, les bibliotecàries havien preparat un mapa de Nova York per il·lustrar el camí que feien els personatges. En aquest sentit, hi va haver una tertuliana, n’Ale, que comentà que va poder seguir un itinerari virtual que es desenvolupa al llibre, amb museus i quadres, que va voler compartir amb els membres del grup.
Finalment, es comentà que la societat americana encara conserva costums antigues, sobretot en comunitats com la jueva, també les tradicions i les maneres d’aquestes comunitats, i també se’n va fer cinc cèntims del Protestantisme a Capdepera i del pes de la religió a l’hora de crear societats patriarcals. En definitiva va ser un club de lectura molt ben aprofitat que presentà un llibre, «Vincles ferotges», on el món de les dones en conflicte és probablement molt interessant, reflectit en un llibre que està molt ben escrit, per una autora que està influenciada per altres autores com Ginzburg o McCarthy. La propera lectura serà dia 11 de desembre amb el llibre de Sándor Márai, La dona justa. Vos hi esperam!
Joan Cabalgante