Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2010
Els arxivers de Capdepera, Maria Massanet i Gori Rexach, han participat molt activament en la recuperació de l'arxiu


 

Dijous, 24 d’abril, se va presentar  a l’Espai 36, el llibre que descriu el procés de recuperació dels llibres de l’arxiu del Jutjat de Pau de Sant Llorenç des Cardassar. Com recordareu dia 9 d’octubre de 2018 Sant Llorenç va patir els greus efectes d’una torrentada en la que lamentablement se produïren irreparables danys personals i molts de danys materials. Entre els elements materials afectats s’hi troba la documentació del Jutjat de Pau.

Des d’un primer moment els arxivers de Capdpera, Maria Massanet i Gori Rexach van oferir-se i, més endavant, posar-se a treballar per la recuperació dels documents malmesos. Aquesta ràpida intervenció ha estat decisiva per a la recuperació. A la seva perseverant tasca s’hi varen afegir les llorencines Catalina Ferrre i Núria Llull;  l’arxivera de Campos, Beatriu Zamorano ; i l’arxiver de Muro Sebastià Riutort. També col·laboraren  Montse Furmet,  conservadora-restauradora de l’Arxiu General del Consell de Mallorca i Dolors Medrano, Arxivera de l’Arxiu General del Consell de Mallorca.
 

Dijous se presentà un llibre que descriu els efectes de la torrentada sobre l’arxiu i com va ser la tasca de recuperació de la documentació i l’inventari general.  El llibre consta de la presentació del batle llorencí; un interesant pròleg de Isabel Moll Blanes; una introducció de Montse Furment i Dolors Medrano: “La protecció del patrimoni documental”; el  prefaci “Sic vos non vobis”, de Sebastià Riutort; i el text “La recuperació de l’arxiu del Jutjat de Pau de Sant Llorenç, a càrrec dels qui van treballar en la recuperació Catalina Ferrer, Núria Llull, Maria Massanet, Gori Rexach, Sebastià Riutort i Beatriu Zamorano. El text se complementa amb  4 annexes, un d’ells el fotogràfic.

 
A la presentació, davant una sala plena, va parlar el batles Mateu Puigràs qui dona la benvinguda i donà les gràcies als arxivers per la fenia feta. Seguidament va ser el conseller de Cultura del Consell , Francesc Miralles, qui va recordar la importància dels arxius locals com elements únics.


 

Però la part més important va venir de la mà dels protagonistes que explicaren la seva feina i les seves sensacions personals, mentre recuperaven part del llegat dels gabellins. Entre tots destacar l’intervenció de Maria Massanet i Gori Rexach.

 

L’acte acabà amb una projecció amb les imatges de la feina realitzada i l’inauguració  d’una exposició de dibuixos fets per treure fons pels damnificats per la torrentada.