Tot d'una que entres a “Sa Cotxeria” (CMC) i a l'enfront t'hi trobes la personal visió de Jaume Canet del “Bestiari” de Guillaume Apollinaire, hom s'adona que està posant els peus en una exposició de primer nivell. Però, clar, és que es tracta d'una mostra a cura d'un artista amb gairebé vint exposicions individuals i un caramull més de col·lectives a l'esquena, és a dir, d'un home que ha plantat la seva obra arreu de l'illa, i a fora, amb la solidesa que dóna el ferro forjat i amb la solidesa d'una creativitat desbordant.

El treball dels metalls amb finalitats artístiques o religioses es perd dins la boira dels temps. A ca nostra, sense anar més lluny, tenim la mostra dels “guerrers de Son Favar”, datats en el segle II a.C. En aquest sentit, en veure una col·lecció com la que Jaume Canet ha duit fins a Capdepera (primera exposició en el nostre poble), es té la sensació d'estar davant una baula més de la cadena que, sense solució de continuïtat, ens ferma al passat i, n'estam convençuts, al futur. Canet no és un “ferrer”, com sembla que s'auto-defineix, ans al contrari, és un artista amb una idea molt clara del que vol fer i amb capacitat per dur-ho a terme.
 

El “repàs” que Canet ha muntat en el Centre Melis Cursach consta de distintes peces procedents de col·leccions privades i un bon grapat d'obres noves que abasten, bàsicament i en distints formats, una ampla mostra de flora mediterrània, des de les figues – de moro i de cristià – al garrover, o des d'una parra  a una llimonera. Flors i arbres a vegades indefinibles completen una mostra en què el forjador de Felanitx, realitat i fantasia donant-se la mà, ens transporta al seu univers de ferro, a un món vegetal que sembla tenir vida pròpia. Formats de gran solidesa, contundents, al costat d'altres de delicada presència, ens parlen d'un artista que fa la impressió de no treballar per a agradar, o almanco no de manera prioritària, sinó per a expressar i compartir un món interior ric i desbordant. I sí, de les seves mans en floreixen uns resultats finals capaços d'emocionar-nos.

 
A més del que es pot veure en el CMC, Canet ens deixa, per a aquest estiu, un muntatge a la plaça de l'Orient, “La mar de Capdepera”, amb una bella mostra de la fauna de les nostres costes, penjada dins una xarxa a mode d'envelat suspès al llarg i ample de la plaça.

L'exposició va ser inaugurada pel batle, Rafel Fernández, i l’autor, Jaume Canet, el passat divendres dia 3, i es podrà veure fins al proper dia 26 (els dilluns, tancat), de 19 a 21 hores.