Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2763
Molt interessant inici de les Jornades, que oferí l'anàlisi científic més acurat



L’Associació Cultural Cap Vermell, organitzadora d’aquestes Jornades i editora del llibre esperava unes Jornades de gran nivell, però les expectatives han estat superades.  Mai s’havien convocat més de 100 persones en unes jornades d’estudis locals que han esdevingut imprescindibles per comprendre el perquè Capdepera ha estat sempre una societat tan lliberal i a l’avantguarda en llibertats religioses i usos socials. I també per comprendre l'actual situació social, religiosa i política del municipi.

Comptar amb els més prestigiosos investigadors sobre el tema era una garantia que ens fa ver fruir i descobrir nous aspectes de Capdepera i reflexionar sobre la nostra història.





Però al llarg del es Jornades s’han esbrinat i concretat tots els detalls que caracteritzaven aquesta “dissidència”, com va sorgir, el paper que va tenir Bartomeu Alou com a predicador (que no pastor) al llarg de 59 anys al capdavant de l’església metodista de Capdepera. El paper tan important que atorgaven a l’educació i al rol de la dona. Les relacions entre l’economia, la diversitat social i l’arrelament del metodisme a Capdepera i no a altres indrets. El compromís social amb els més desvalguts i, finalment, la reacció de l’església catòlica i dels poderosos per impedir que s’estengués (amb els moments de forta  repressió).





Una conclusió que ha planejat en totes les intervencions és la consideració que els metodistes eren “bona gent” i que, més enllà de les institucions que els rebutjaven, la resta dels ciutadans del municipi els tenia en gran consideració.

Finalment,  esmentar que les Jornades han estat un marc excel·lent per reivindicar la figura de Bartomeu Alou en el seu 75è aniversari de la seva mort.

Respecte del llibre, tothom coincideix que no sols és ja un llibre de referència sobre el metodisme a Capdepera sinó que també ho serà per a l’estudi del metodisme en general a l’estat espanyol i  per a l’estudi i posteriors investigacions sobre les ideologies minoritàries del segle XX.