ArtArtà, un projecte etnogràfic-cultural que permet conèixer el patrimoni i l’artesania d’un dels únics pobles no turístics de Mallorca
El centre acull les escultures quasi bé inèdites de l’escultor Pere Pujol sobre les rondalles mallorquines
El proper cap de setmana, hi haurà jornades de portes obertes patrocinades per l'Ajuntament d'Artà.
El passat dimecres dia 5 de setembre se presentà el nou espai cultural ArtArtà, amb un esmorzar de pa amb oli i una visita guiada a la important col·lecció d’escultures de Pere Pujol basades en les rondalles mallorquines. Aquest espai inaugura un nou tipus de centre privat dedicat a la cultura mallorquina que és inèdit a l’àrea de Llevant que combina la difusió del patrimoni cultural, etnogràfic i artesanal de l’illa des d’una perspectiva contemporània.
A l'inauguració assistí la coordinadora de l’espai, Maria Bel Sancho, gestora cultural i promotora del nou centre juntament amb els hereus de Pere Pujol i artesans col·laboradors. A la fotografia hi trobam en Miquel Ferrer (nebot de Pere Pujol, duu la camiseta blanca) i Guillem Casselles (artesà de la llatra), les dones són na Bonaventura Albons (la ceràmista) i Maria Bel (la seva familia són els propietaris de la casa i els autors del projecte d'ArtArtà, ditades de talent).
A la roda de premsa van explicar que la serva il.lusió és que el nostre patrimoni (ses rondaies, l'artesania, les cases antigues mallorquines, com la nostra) no es perdi i es posi en valor la nostra identitat i la nostra cultura. En uns moments de crisi com el que vivim fa més falta que mai que la nostra cultura rebi una forta empenta i per aixó tan l'empresa pública com la privada haurien de potenciar projectes innovadors com aquest.
També van anunciar que aquest cap de setmana, amb motiu de sa fira, hi haurà una jornada de portes obertes, (dissabte i diumenge) patrocinades per la regidoria de turisme de l'Ajuntament d'Artà.
ArtArtà és un centre privat que té com a objectiu posar en valor i donar a conèixer el patrimoni cultural i etnogràfic d’aquesta zona de l’illa. El centre té tres grans eixos: l’edifici, la col·lecció d’escultures de Pere Pujol i l’artesania contemporània, el que es coneix com a souvenirs de 4ª generació. Els tres elements es relacionen entre sí i conformen una nova tipologia de centre cultural que combina la promoció de la jove artesania balear amb arrels en una tradició que estava en vies d’extinció; la difusió del ric patrimoni etnogràfic de les rondalles mallorquines a través de l’obra d’un dels escultors més emblemàtics de la zona, i la recuperació d’un vell edifici que permet conèixer com era l’arquitectura tradicional d’un dels pobles més senyorials de l’illa. Tot el projecte té com a punt de partida la promoció interior i exterior de la cultura mallorquina des d’una perspectiva actual i amb la participació d’artistes i artesans que revisen la tradició.
El centre disposa d’un espai museogràfic a la planta superior dedicat a l’obra de Pere Pujol (Artà, 1934-2001) i la difusió de les rondalles, una botiga amb l’obra dels artesans i dissenyadors actuals i una petita cafeteria al pati de l’edifici que funciona com a lloc d’acollida. Està obert tot l’any i està dirigit a un públic molt variat que inclou des de famílies, escoles, turisme cultural i gent de tot tipus interessats en la cultura mallorquina.
Artà és un dels pocs pobles mallorquins que ha mantingut quasi bé intacte la seva estructura tradicional ja que mai ha viscut del turisme i, a més, ha aconseguit mantenir el 80% de la seva costa sense urbanitzar. La seva economia rural, a partir de grans possessions han fet que al llarg dels segles el poble hagi mantingut l’arquitectura tradicional amb una elegant combinació de casals senyorials i cases populars d’arquitectura tradicional. El nou centre cultural ArtArtà està situat, precisament, en una casa de 122 anys d’antiguitat, declarada be d’interès patrimonial, que està a mig camí entre unes i les altres i permet conèixer com era una casa típica artanenca benestant amb l’entrada noble, el pati, el pis principal que encara conserva el bany de l’època i els porxos.
És en aquest escenari que el centre presenta una selecta presentació de productes artesanals fets de llatra (elaborat amb paumes dels garballons de la zona, que durant anys fou la indústria típica d’Artà), ceràmica i també tot tipus de dissenys més contemporanis que parteixen del paisatge del poble per oferir productes de bijuteria o decoració originals i innovadors. Aquests objectes estan a mig camí entre l’obra de disseny actual i el souvenir de quarta generació oferint productes innovadors realitzats amb materials tradicionals.
A la planta superior, les rondalles mallorquines, un dels patrimonis literaris i etnogràfics més significatius de l’illa, estan dividies en quatre sales (a partir de la classificació que en va fer l’etnògraf anglès Thompson) que permeten conèixer alguns dels personatges de les rondalles meravelloses (com el Rei moro en set pams de morro), les d’animals (com en Martí Tacó), les ferestes (amb dimonis i bruixots) i les religioses (amb personatges com Sant Pere). El visitant entra en aquest món meravellós de contes i faules màgiques a partir de figures fetes amb cartó, pedra i resina que varen sortir de la imaginació de Pere Pujol inspirat en els recull d’aquestes velles històries que va fer en el seu dia Mossèn Antoni Maria Alcover en l’edició que va il·lustrar Francesc de Borja Moll.
ArtArtà va obrir les portes el juliol passat i en els propers mesos anirà ampliant les seves activitats amb visites guiades, activitats familiars i tallers artesanals.
El centre és una iniciativa privada que no conta amb subvenció pública i es finança en l’entrada i les vendes de la botiga.