Dibuixos: Pere Joan

 Triar (o embrinar palmes)                                                                                                 Espusims

 

Triar (o embrinar palmes)-espusimar (var. d’esporguimar): Són dos processos que es realitzen junts. Primer s’embrina, és a dir, se separen entre si les fulles de la palma –els brins– i, després, se separen els nervis o extrems de la palma dels brins amb la punta d’un ganivet i formen els espusims (var. d’esporgims). A continuació, es talla el capoll de la palma. Llavors, en tenir les palmes embrinades es classisfiquen en diferents caramulls segons la qualitat i mida dels brins i segons la finalitat a la qual es destinaran.

 

 Espusims (var. d’esporguims): Tenim espusims de dos tipus:

- Espusims comuns: Els brins dels dos extrems de la palma, que per les seves reduïdes dimensions no serveixen per fer llata.

- Espusims fins: Deixalles llargues i primes com un cabell que es produeixen quan es retallen els costats dels brins per igualar-los. Majoritàriament, són utilitzats per fabricar graneretes d’emblanquinar, graneres i estorins.