Imprimeix
Categoria: Cultura
Vist: 184



EL MUNDO DE ARIEL

Quan vaig anar a Praga de viatge d’estudis, ara deu fer gairebé una trentena d’anys, vaig poder gaudir en una sala menuda del primer Black Theater de la meva vida, us asseguro que l’experiència és totalment recomanable: veure bellugar-se les papallones fluorescents en un teatre completament a les fosques és meravellós. Una sensació semblant degué tenir la protagonista de la nostra història d’avui Ariel, quan entrà per primer cop en un teatre negre.

Primerament, he de dir que El mundo de Ariel, escrit per Marga Platel i Mateu Estarellas, té segell marcadament gabellí per part dels autors, a més compta amb il·lustracions del mateix Estarellas. Realment és un llibre colpidor, ple de tendresa i sensibilitat, que explica molt bé el món d’Ariel, un infant amb discapacitat que ha de conviure amb una sèrie de personatges en la seva vida quotidiana, a casa, a l’escola...El que pot fer trasbalsar el món d’Ariel, ple de fades, fullets i altres familiars és ni més ni menys que un trasllat de domicili, a una nova ciutat, propera i familiar com és Palma, degut a que el seu pare ha de canviar de feina. Prest coneixerà a nous amics i coneguts i se n’haurà de desfer així com pugui, però ells l’ajudaran.

Seguidament, s’ha de dir que el llibre està escrit en un bon castellà, amb una narració dolça i encertada, allunyada d’estridències, que ens acompanya durant tot aquest viatge. No hi ha gaires paraules que no s’entenguin i la seva transparència i claredat el converteix en un llibre encara molt més atractiu. D’altra banda, està molt ben aconseguida la veu de la protagonista Marta que de mica a mica coneixerà el món d’Ariel: ple de música, cures amoroses, sense oblidar la seva moixa Tracy.

En definitiva, El mundo de Ariel, és un llibre ple de tendresa coescrit per dos autors que es coneixen bé i van ben arrebossats de sensibilitat. Es pot llegir de nou anys per endavant i confegeix molta d'importància a la textura de les coses, que han sabut transmetre uns autors que coneixen el vertader sentit de l’art. Els cinc capítols conformen un tot, prisma que ens dona entendre la dimensió d’aquesta història a partir del desvetllament sensorial i emocional d’un nen. Tan de bo aquesta visió fos la que predominés en aquest altre món que ens ha tocat viure, segur que tot aniria molt millor!

 

Joan Cabalgante i Guasp

PLATEL, Marga i ESTARELLAS, Mateu: El mundo de Ariel. Ediciones autor, Madrid, 2009.