Imprimeix
Categoria: Cultura
Vist: 322

El cèlebre actor valencià presenta el seu espectacle “30 anys fent el moniato” davant d’un públic entregat.



Divendres 16 de febrer a les 20 hores, en el teatre de Capdepera, Xavi Castillo va dur a terme el seu espectacle “30 anys fent el moniato”, en el que l’actor valencià repassa els 30 anys de la seva trajectòria sobre els escenaris mentre interpreta els personatges més representatius de la seva carrera: des del rei moro, fins a Rita Barberà o el papa i la fallera major. Tots ells passen pel sedàs crític i esmolat de la seva representació.


Primerament, l’espectacle anava carregat d’una forta dosi de crítica política, que va mantenir el públic enganxat durant tot l’esdeveniment, l’actor repassà els escàndols més representatius del País Valencià, mentre criticava la censura que pateixen els artistes i els defensors de la cultura en general. Tot plegat ho comparava també amb la política feta a les Illes Balears. Castillo, que abans havia fet propaganda de l’espectacle des del castell de Capdepera, es mostrà irreverent i provocador durant tot l’espectacle i no va estar-se de res per treure les vergonyes a la nova classe política que s’aferra al feixisme més dur i recalcitrant de la dreta espanyola. N’hi va haver per donar i per vendre, amb una forta crítica al vicepresident del Consell Valencià Vicente Barrera, el torero que va posar al seu cavall el nom de Caudillo. Xavi també va tenir una aclucada d'ull pel poble de Capdepera, anomenant els seus estranys horts i altres observacions que va dur a terme amb l’humor àcid que el caracteritza.

Seguidament, va ser genial la representació del rei Moro amb un “Nosatros i vosatros” que va fer esclatar el públic de riure i també amb l’expressió “Això ho pague jo”. D’altra banda, també hi va haver temps de criticar l’ús de les banderes, que se les passà literalment per l’entrecuix, amb tanga i tot, mentre donava a entendre que una bandera “només és un pedaç”, i que no cal armar tant de rebombori amb l’espanyolisme creixent. La veu potent de l’actor es va sentir per tota l’escena i el públic responia a tot el que ell demanava, amb una complicitat i un bon “savoir fair” que anà en augment durant la resta de l’espectacle. Cada personatge era presentat a ritme de música rock que mostrava una contundència inusual i a més amb uns flaixos de llum lila que atorgaven molt de dinamisme a l’espectacle.


Finalment, s’ha de dir que tots els personatges interpretats per Castillo fregaven la sàtira política, sobretot el de Rita Barberà, que com un Tyrannosaurus Rex, vagaba per l’escenari amb l’atrezzo d’un bolso amb botella de ginebra inclosa, així com també un Franco ressuscitat que ballava a ritme de “Thriller” de Michael Jackson. També tot l’atrezzo de vestuari pels personatges i desembussadors apareixia sobre l’escenari i era utilitzat per Xavi Castillo mentre bevia aigua per refrescar-se la veu, l’actor també cantà i ballà i fins i tot va fer del cavall “Caudillo”, del torero vicepresident. L’espectacle recordava el format que el passat mes d’Octubre presentà Toni Albà en el teatre del Mar qui amb el seu espectacle “ABDI. KO” també feia un repàs dels seus personatges més representatius. L’obra de Castillo acabà amb una croada anticatalana (o contra el pancatalanisme, que és un pa obert amb tomàtiga fregada, segons ell) encapçalada per una fallera amb espasa i paella en mà que convidava al públic assistent amb un “Uh, ah!” a rebelar-se en un combat paranòic i imaginari força divertit que serví de comiat. Tots els espectadors quedaren satisfets amb l’espectacle clarament posicionat a favor de la cultura del nostre poble, a la que Castillo ha entregat la seva interpretació, fins i tot amb el risc d’haver estat criticat durament a València fins i tot pel batle i el rectorat de Xàtiva, per les seves crítiques a l’estament catòlic encapçalat per la figura del Papa. Sigui com sigui esperem que l’actor valencià pugui estar fent el moniato durant 30 anys més. De moment, “Averygüevo”!

Joan Cabalgante i Guasp