Imprimeix
Categoria: Cultura
Vist: 1114
La torre de Canyamel acull aquest estiu una bella exposició de l'autodidacte, multidisciplinari i prolífic artista mallorquí Andreu Maimó.
L'exposició s'inaugurà divendres, 17 de juny.


“Veure un món en un gra d’arena i un cel en una flor salvatge; sostenir l'infinit al palmell de la mà i donar cabuda a l'eternitat en una hora.”
William Blake


La torre gòtica de Canyamel acull, des del 17 de juny i fins al 31 d'octubre, ens presenta cada any un exposició de prestigi comissariat per ABA ART LAB. Enguany ens proposen un exhaustiu recorregut per l'obra d'Andreu Maimó. Elements de la natura captats i materialitzats en forma d'escultures en ceràmica, olis sobre llenç, papers al carbonet i llapis, així com obra gràfica en xilografia, i ofereix a l'espectador una experiència completa de l'univers maimoià.
 

Hem visitat l'exposició quan acabaven el muntatge. Andreu Maimó als seus setanta-conc anys irradia energia i amabilitat. És impressionant. Del tot recomanable. Gaudiu amb els detalls d'aquestes fotografies i de l'entrevista que publicarem en breu. Res, però, pot substituir l'experiència de la visita cara a cara amb l'obra.

Andreu Maimó entrena la mirada al llarg d'una vida mitjançant l'observació atenta del seu entorn immediat. Troba que com més s'observa, més es descobreix, i és molt poc el que cal per a trobar l'abundància que li serveix per a la seva expressió artística. La natura que el circumda li brinda figueres, vinyes o fruits morts, que retrata, una vegada i una altra, en estats diferents, des de multitud de perspectives i mitjançant diverses de tècniques. La seva obra sempre és nova, minuciosa, i impregnada d'una naturalitat sincera.
 


Dedicat a la pintura des de la infància, és en la seva adolescència quan la converteix en una vocació i decideix consagrar-hi la seva vida, mantenint, de llavors ençà, una relació plàstica amb la seva realitat. Autodidacte, la seva devoció, la perseverança i la determinació l’empenyen a un aprenentatge constant mitjançant una incessant pràctica artística guiada per la seva autocrítica.



Els impressionistes varen encendre el seu amor per la pintura de la natura durant la seva joventut. Amb la seva estada a Alemanya el 1975, l'expressionisme alemany el va obrir a línies i formes innovadores. El 1980 munta el seu propi taller, on comença a impartir classes de pintura. El 1985 adquireix un petit tòrcul i emprèn l'obra gràfica en litografia i xilografia. És la més gran de Mallorca i li permet fer obra gràfica de 250x150 cm. 

A la dècada dels 90 decideix tornar als seus orígens, al seu entorn, on de nou, davant seu, descobreix que la seva mirada és una altra, i percep les formes de la natura des d'un altre caire. L'ull de Maimó s'obre a valorar els submóns i les escenes que plasmen els incomptables i sempre canviants estats de la natura. Hi troba bellesa a tots.


L'any 2000 neix el seu interès per la ceràmica per a donar una altra dimensió a la seva obra. El seu continu treball d'experimentació el condueix a un domini tècnic implacable amb precisió i delicadesa en les seves línies.



Els copiosos recursos d'Andreu Maimó li permeten expressar amb autenticitat, sota el seu personal estil i les seves temàtiques, allò que l'inspira, transcendint les figures amb l'anhel d'oferir-ho i que, d'alguna manera, arribi al públic. 



Individualment la seva trajectòria expositiva comença el 1967 i es pot visitar a Mallorca, Menorca, Barcelona i Düsseldorf. En destacam l'exposició “Andreu Maimó, quan l'art restaura la memòria” al Centre Cultural La Misericòrdia (Palma 2017).
 


Disposa d'una pàgina web molt completa on es pot veure com treballa: http://www.andreumaimo.com/



Divendres, dia 17 de juny, n'Andreu Maimó va inaugurar la seva exposició en l'excel·lent marc de la Torre de Canyamel. A es parets de sa Torre l'obra d'en Maimó llueix en tota la seva plenitut, especialment les peces de gran format. Com hem comentat us recomanem la seva visita.