Imprimeix
Categoria: Cultura
Vist: 2532

Gustavo quedà a casa degut a l’alt increment de casos a Alemanya.


Si s’hagués inaugurat fa dues setmanes no hi hagués hagut cap problema. Si s’hagués inaugurat dues setmanes més tard, possiblement s’hagués anul·lat”. Així ho expressava Bettina Peñalver, filla de Gustavo i artífex de l’exposició GRACIAS, BERLÍN!, ja que ha fet el seguiment del dia a dia del muntatge d’una gran exposició en un dels grans centres expositius de Berlin, el castell de Biesdorf.



Dia 28 de novembre es va poder fer l’acte d’inauguració amb fortes mesures de seguretat sanitària, presentant certificat de vacunació i identificació per entrar (com a qualsevol espai –restaurants, cines, hotels,...-) I així es va fer. En petit comitè s’oferí una copa de cava i la directora artística del centre, Karin Scheel, ressenyà la rellevància de Gustavo al Berlin de 2021.

Així i tot, el dia de la inauguració entraren 400 persones a l’exposició. La directora, amb qui Cap Vermell parlà i que aviat publicarem una  entrevista en aquestes pàgines ens senyalà que lo normal en una inauguració abans de la COVID eren entre 1000 i 2000 persones.

Bettina estava molt satisfeta i orgullosa de com ha quedat i lo molt que llueix les més de 70 obres de Gustavo en aquestes dotze sales que ocupen dues plantes i més de 400 m2. També ens comentà que ha estat molta la gent que, havent confirmat l’assistència, l’ha ha ajornada per més endavant, donat que estarà oberta un trimestre i tothom espera que passat Nadal i amb la vacunació obligatòria que s’implantarà a Alemanya, minvin els casos COVID.





De fet ja es planifica un gran acte de finissage pel tancament de l’exposició, aquesta vegada sí, amb la presència de Gustavo.

El centre, el castell de Biesdorf, és molt dinàmic. Situat al districte de Marzahn-Hellersdorf a dues parades de metro on hi ha l’edifici Gustavo. És una zona de l’antic Berlin oriental, de més de 50.000 habitants, a 15 minuts del centre en metro, on s’ha invertit molts doblers per situar-ho a l’alçada de la resta de la capital. El mateix Castell fou restaurat amb fons europeus i inaugurat el 2015. Compta amb un immens parc al voltant on és un plaer passejar, córrer, jugar o qualsevol altra activitat de lleure.





El centre compta amb deu treballadors i disposa d’un intens programa de tallers artístics per a famílies els dissabtes i visites escolars els dimecres i dijous, a més de les visites concertades.



L’exposició en sí, com podeu veure a l’extens reportatge fotogràfic, parla per sí sola. Com en Gustavo. El visitant gaudeix de la història que hi ha rere cada quadre i llegeix amb atenció les títols compartint les rialles i els comentaris.


















A banda de la gran escultura de dos metres i mig amb la que topes just entrar, l’exposició permet fer un recorregut per les diferents èpoques de Gustavo a través d’obres molt representatives. També hi ha una gran part de l’obra més recent. Escultures, dibuixos redibuixats, serigrafies i un vídeo que recull reportatges televisius que li han fet des de 1982 fan partícips als visitants de l’alegria, la joie de vivre, de Gustavo. I és que quan ets a Berlin, l’obra i els colors de Gustavo encara contrasta més amb gris fosc dels núvols permanents de la ciutat.



També hi ha un cartell serigrafiat, del que en un article a part vos contarem la història, de la primera exposició que va fer Gustavo a Berlín l’any 1971, ara fa cinquanta anys. I que l’hem restaurat. Tot simbòlic i lorquià: l’escala, la lluna verda, la guitarra i la bandera...



En definitiva, un acte de gratitud mútua GUSTAVO-BERLIN, BERLIN-GUSTAVO, que ben segur, i coneixent els berlinesos i amb el Senat alemany pel mig,  tindrà un gran retorn sobre l’artista.

Podem comprovar dia a dia, tot i els menyspreus que adesiara intenten fer a Gustavo, ell és el millor i més gran ambaixador de Capdepera i Mallorca a Alemanya. Tot i això, en aquests moments, ens manifesta que no voldrà fer cap altra acció al municipi amb el consistori actual. Res a veure amb l'estima que allà li professen. De totes maneres, Gustavo està per damunt d'aquestes misèries.

 Els mitjans de comunicació berlinesos n'han fet molt ressò, els d'aquí també:

Enhorabona, Gustavo...i per molts d’anys!!!