Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 752




LA MOBILITAT ACTIVA I EL MUNICIPALISME

La necessitat de revertir les prioritats en els nuclis urbans dels nostres pobles i ciutats, fins ara concedides únicament al vehicle privat, s'ha convertit des de fa uns anys en una necessitat i ha perdut el caràcter d'opcionalitat que tenia en èpoques anteriors. Els motius són ben senzills i encaixen amb la necessitat d'impulsar, també des de l'àmbit municipal, iniciatives que ajudin a pal·liar els efectes negatius de l'emergència climàtica que ja patim.

De sobres són coneguts els estudis científics que determinen inequívocament que gran part de la contaminació que es concentra als nuclis habitats prové, en un elevat percentatge, de les emissions dels vehicles de motor. És fonamental reduir la participació d'aquest element al màxim possible amb tot un seguit de mesures que vagin des de la promoció del transport públic fins a la transformació urbana que converteixi els nostres pobles en un espai més habitable. A banda de guanyar en salut, també trobarem una reducció de la sinistralitat en accidents, ja sabem que els vianants i els ciclistes sempre tenen les de perdre (fins i tot la vida) quan xoquen amb un cotxe o moto.

Per tot això, es poden impulsar des del creixement de la xarxa de carrers exclusius per a vianants, l'ampliació dels vorals, la creació de nous espais públics verds de qualitat que permetin la trobada dels veïns i veïnes, equipaments especialment dissenyats per als infants o les persones més ancianes, propiciar espais per exercitar activitats físiques de diversos nivells, impuls de carrils o sendes ciclables, etc. El ventall de possibilitats és molt ampli i els beneficis s'experimenten immediatament suposant una millora tant amb la seguretat com també per poder aturar els nocius efectes de les conegudes com a «illes de calor» que ser produeixen especialment en els nuclis urbans a conseqüència de la concentració de gasos contaminants.

Des de fa ja uns anys, diversos municipis s'han organitzat entorn d'entitats que els permeten compartir aquests objectius, difondre catàlegs de bones pràctiques i experiències exitoses, dialogar i contrastar punts de vista sobre el creixement de les xarxes de mobilitat activa (desplaçaments a peu, amb bicicleta o amb vehicles de mobilitat personal). La Red Española de Ciudades por la Bicicleta, fundada el 2009 per l'aleshores batle socialista de Sant Sebastià, Odón Elorza, és la unió de gairebé mil municipis per engegar més mesures a favor de l'ús de la bicicleta com a mitjà habitual de desplaçament. Una altra xarxa, de més recent creació, la Red de Ciudades que Caminan, ofereix als seus socis, també entitats locals, la possibilitat tenir un fòrum de trobada on intercanviar coneixements i que alhora serveixi de pressió davant les altres Administracions, com ara l'estatal, per continuar reforçant estratègies que millorin la «caminabilitat» de pobles i ciutats.

Ambdues xarxes compten amb juntes directives (Palma està present a la xarxa ciclista mentre que Maó forma part de les ciutats que caminen) on s'hi asseuen regidors i regidores de molts distints colors polítics i on s'arriben sempre a acords per unanimitat en el sentit de promocionar mesures per uns municipis més humans i més amables. Es demostra, per tant, que les polítiques de transformació urbana en positiu no han d'estar sempre entelades per la confrontació partidista que empri les lògiques resistències als canvis d'hàbits com una arma en els plenaris municipals. Cal recordar que l'objectiu dels governants ha de ser sempre assegurar la felicitat dels seus conciutadans desplegant accions que millorin la seva qualitat de vida.

Per tot plegat, els socialistes de les Illes Balears presentarem mocions a totes les institucions locals i insulars per adherir-nos a aquestes xarxes per refermar el nostre compromís amb el foment de mesures per una mobilitat més intel·ligent i humana, en la línia del que ja ha disposat el Pla Director Sectorial de Mobilitat de les Illes Balears que desenvolupa tota una sèrie d'estratègies per impulsar uns municipis amb una trama urbana que convidi a l'ús de la bicicleta i al foment de les zones per a vianants.

 

Joan Ferrer Ripoll
Diputat i Secretari d'Agenda Urbana del PSIB-PSOE