Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 2188
VIA JOAN CARLES I (DE BAIXADA I PUJADA) FINS A ROTONDA BENZINERA








Hem donat la volta completa al poble de Capdepera i sols ens manca citar l'avinguda Joan Carles I. Aquí, a continuació, la relació d'establiments pretèrits i actuals  del tram d'aquesta llarga via comprès entre la corba d'en Jeroni Climent (enfront d’Eroski) i la rotonda de la benzinera:

Part dreta, baixant:  Temps enrere.- Ferreria / Distribucions Llevant / Venda de llet  Na Creda/  Restaurant / Teulera Cas Pil·lito dels  Germans Esteva-Pascual (desviació a sa Pedruscada)/  Bar Los Claveles / Lleteria  Ses Cloves / Autocars Sard / Distribucions begudes / Nau d’alimentació Ifa / Construccions Gómez-Quintero / Pistes de pràctiques Autoescola.


Teulera Germans Esteva 


Propietaris de sa Teulera Cas Pil·lito

Costat esquerre:
Temps enrere.- Fusteria / Botiga de queviures de bacallà, oli, vinagre i llegums/ Agent de transports/ Taller mecànic / Trattoria italiana/ Restaurant / Tallers Tope/  Autocars Vaquer / Creu Roja /Tallers Ca’n Andreu/ Cantera de calcària/ Magatzem productes del camp i sulfats/  Autoescola Sard/ Autoescola Capdepera/ Oficina assegurances / Gestoria-assesoria /Banco Vitalicio de España/ Agència Banco Central / Consultori Mèdic Local/ Carteria d’Enllaç de Correus.

Actualment, en actiu: Electro-Hidràulica / Supermercat Eroski / Taller mecànic/ Articles de piscina i jardí/ La Ponderosa / Encinaluz / Supermercat Lidl / Rent a car / Modern Mobles/ Taller de xapa i pintura/ / Benzinera i neteja vehicles Galp/ Magatzem estris Platges de Capdepera/  Mercadona/ Müller/ Bar de copes i activitats diverses/ Floristeria/  Farmàcia/ Rent a Harley /Camp de futbol//Associació Hotelera / Associació Es Faralló / Benzinera i neteja vehicles Repsol.

Camp de futbol "Es Figueral"

Comentari, suggeriments i aclariments.-
Volíem posar punt i final a l’ apartat de “Fent memòria”  dedicat al passat i al present del teixit empresarial del poble de Capdepera, que hem condimentat amb històries, recordances i anècdotes per fer-lo més plaent. I, per salvar possibles errors, oblits o omissió involuntària i, si de cas, completar els capítols que no pretenen altre objectiu que fer una barrejadissa entre la realitat actual i la passada,   de la qual es deriva una diferència més que  aclaparadora.

Carretera Cala Rajada any 1950

Però, s’ha de dir, per fer honor a la veritat, que no és tan dramàtica la situació, ja que aquest poblet industrial existent, contigu a la sortida de Capdepera, anant cap a Artà, anomenat “Es Camp Roig”, apaivaga, de qualque manera i amb escreix, la tristor en què s’ha trucat l’antiga bonança empresarial que en els darrers  mesos us hem estat contant, o recordant.  Idò, a Capdepera sempre li quedarà l'anomenat Polígon industrial que, altre temps, fou hipòdrom i més coses. Clar! Sempre que qualque desaprensiu, amb errònies dèries, no ens ho vulgui arrapar.

 __”De més verdes, n’han madurades!” exclamen els companys  de passejades, quan fixen els seus ulls des de la rotonda del camp de futbol en direcció a Cala Rajada, poble. On comença? On acaba? Mai, però mai, no s’ha tingut la perspectiva clara. I així ens ha anat! I això que hi va haver un temps (us ho contarem més endavant) que el tema estava prou clarificat.  I ara toca promocionar un indret que – com comenta cert periodista forà, gens sospitós de “separatista” – sembla més cuidat- es refereix a Capdepera poble-  que la “joia de la corona”... concepte sempre confús a l’hora de delimitar el que comporta la totalitat del municipi “gabellí”. I en això de voler, ara, promocionar “ Viu Capdepera” , quelcom hi deu tenir a veure l’existència d’establiments turístics de nou encuny.  

Promoció Viu Capdepera

Sempre ens complauen, i molt!,  les constants incursions d’amics, coneguts i veïnats fent-nos correccions, suggeriments i recordatoris,  quant als continguts dels capítols vessats aquí.  Nombrosos lectors  ens han fet l’advertiment següent: “__ Escolta! El nostre poble no acaba a la rotonda del camp de futbol, ni tampoc a la de s’Heretat”.  Quan els explicam que la nostra intenció, a l’inici d’aquest serial,  no era d’altre que circumscriure la zona a la qual dedicar els continguts de les nostres redaccions, abaixen el to, emperò  recalquen: __”Si de cas, hauria de ser la rotonda de la benzinera, la línia divisòria entre amdues principals entitats de població. I per a mostra, basta un botó : L’apotecària Sirer va haver d’aquirir un immoble per ubicar-hi l’actual farmàcia i poder cobrir el servei com a segona botiga d’aquesta especialitat a Capdepera localitat. Hagué de tancar la que tenia oberta a Son Moll (ja que la quota de farmàcies estava coberta a Cala Rajada i es va traslladar a sa Pedruscada; en aquest cas, demostraria que la separació era l’avinguda dels Pins i més endavant, i definitivament, passar l’apotecaria a la Via Joan Carles I, a prop de la benzinera). És evident, per tant, que Capdepera poble acabaria en aquest punt ”,  sentencien.

Farmàcia Sirer

Efectivament, hem comprovat – com assenyalen els nostres informants - que així és: L’apotecaria correspon al nucli de Capdepera, per al qual està autoritzada. Emperò, encara hi ha més, per poder donar llum a aquest argument de cara a les joves generacions i també per als nouvinguts a aquesta terra nostra de Llevant.  

Us ho contam a la pròxima.

Fins aviat!