Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1741

 Vila Nova, cap allà que ens n'anam, començant pel sud









La tropeta d’acompanyants ha decidit començar Vila Nova pel costat  esquerre de sa Creu, que no és tan esquerp. Cap allà que ens n’anam a fer memòria, a recordar, que tot això és viure.

Carrer Sud.- Adjacent a la plaça “Constitució 1978”, on hi ha el Centre social de la gent gran de Capdepera i el seu bar.  Indret de parada de busos i arribada de transports escolars amb destinació al col·legi s’Alzinar. Abans, fa poc, els taxis podien aparcar allí i hi havia senyalització per a vehicles oficials.

Plaça Constitució 1978

El carrer comença just a sa Creu, travessa Madones de la llata i desemboca a la unió de la via amb les de Doctor Fleming i sa Font, on formen una placeta d’aparcament de vehicles que, temps enrere, els dimecres de cada setmana, s’utilitzava com a mercat fins al seu trasllat a la plaça de l’Orient. Abans de l’ampliació d’aquest lloc per convertir-lo en esplanada, durant un considerable temps, hi hagué un voluminós magatzem de la cooperativa agrària, que depenia de la Germandat de Llauradors i Ramaders, edifici que fou enrunat tan prest com va anar decreixent l’activitat agrícola al poble.

Temps enrere.- Entrada posterior i habitacle Banca March, tot i figurar com a Sud,1, el domicili social d’aquesta entitat /  Caixa d’estalvis “Sa Nostra” / Llibreria Escolar / Farinera, molturació de cereals Vaquer-Melis / Taller de fusteria Bartomeu Julià.

Actualment,  un únic negoci en actiu: Llanterner “Kiko”


Ubicació antiga farinera de Capdepera

Recordances.-  La memòria de qui això escriu, també la dels qui són el nostres habituals companys de passejada i d’altres amics que ens fan cinc cèntims dels seus recordatoris, ens porta al temps en què la plaça de la Constitució era una extensió de terra on se sembrava i hi havia arbres fruiters. Se la coneixia com “Can Coll”  --  Heu sentit dir mai: “cadascú a casa seva i els cans a Can Coll”? -- Sembla que per aquell camp hi havia concerts nocturns de lladrades de cànids que espolsaven la son a més d’un que volia descansar…

Vista parcial,  des de s’Alzinar cap avall, quan encara era camp de conreu



Dues fotografies de la diada de col·locació  de la primera pedra de l’Escola Nova i festa popular a s’Alzinar

Interior pavelló esportiu s’Alzinar i, en ocasions, lloc de bauxes


Equips  de futbol, de l’Escolar, a s’Escola Nova (Foto Vives)


Equips de bàsquet

Carrer de sa Font.-  Reb el nom de les fonts que rajaven, sobretot una de gran, a la muntanya de ses Penyes, amb un cabdal d’aigua generós, que circulava per una canal de pedra viva que baixava per aquest carrer fins els albellons de la del Port i que nodria, de passada, la majoria de cases de la zona.

Temps enrere.- Botiga de queviures “Ca na Fovana” /  Traginer d’obra de pauma Miquel Terrasa “Mosson” / Trencadora i tria de fruits secs Manuel García.  Actualment, no hi ha cap tipus d’activitat comercial.

Joan Alzina Melis, metge gabellí

I és que no ens podem sostreure a tot allò que els caminaires, que fan camí amb nosaltres, ens van contant, recordant fets i gent que, abans de nosaltres, habitaren aquest carrers pels quals transcorren les nostres passejades. 

 
Fins aviat!