Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1764

La paradoxa és enorme: aquest dijous, els “Medicos por la Verdad” que venien al teatre d’Artà a proclamar que no existeix la pandèmia, no ho podran fer per culpa de redoble de tambor: LA PANDÈMIA! 

Al film "The invention of lying" ("La invenció de mentir"), Ricky Gervais planteja un món on només es diu la veritat fins que el seu protagonista menteix per primera vegada a la història. Això li reporta admiració i doblers. Una cosa similar passa amb els integrants d’aquesta taula rodona. 

Encapçalava el cartell Ana Maria Oliva, doctora en bioquímica per la Universitat de Barcelona. Aquesta senyora diu que el Sars-CoV-2 ja el dúiem a dins i que l'ha activat el 5G, tecnologia que encara no ha arribat ni a Mallorca ni quasi a enlloc de l'Estat. Tot i que l'acte l'organitza Stop 5G Artà, Oliva havia d’intervenir per videoconferència (!?). Oliva ven llibres i vídeos a youtube plens de falsedats. A més, dona cursos online de “bioenergètica” (pseudociència de la bona) per 1300 euros i ofereix títols per 400 a través de la Universitat Internacional de Birchman que no té el reconeixement de cap de les entitats que vigilen el frau en l’ensenyament. Està considerada una universitat fantasma.

L'amfitrió havia de ser Tomeu Payeras, un professor d'institut jubilat que afirma que el 5G propaga la Covid19, tot i que també ha arribat a afirmar que el virus no existeix (!?). Posa exemples com Andorra, Iran o Turquia, territoris on aquesta tecnologia encara no funciona: vet aquí el problema de fer un "estudi científic irrefutable", com el qualifica Payeras, amb titulars de diari i no amb dades comprovades. De moment, Payeras no ven ni el quadre que, segons ell, va pintar Dalí i sobre el qual se'n va fer un documental.

També hi assistia "Médicos por la verdad" que fan afirmacions com:

-La pandèmia s'ha acabat.

-Les mascaretes són perilloses.

-Les PCR no serveixen per a res.

-L’MMS cura la Covid19.

-Les farmacèutiques volen instaurar un règim comunista.

Ho clamen en rodes de premsa on no estan permeses les preguntes dels periodistes. Però els epidemiòlegs els ho tomben tot. Ara han començat a recaptar doblers perquè saben que hi ha molta gent que comprarà les seves explicacions simples i màgiques a una realitat complexa i plena d’incerteses. La revista negacionista Discovery Salud pot arribar a cobrar 3600 euros a les farmacèutiques per una pàgina on hi anuncien els seus productes homeopàtics. El negacionista Josep Pàmies factura 2 milions d'euros anuals venent MMS o productes contra la calvície, encara que ell és ben calb: “fucking money man!”. Però les seves incongruències no afecten la fe dels seus seguidors. Els beneits som la resta, els 160.000 metges mentiders, els sanitaris, els periodistes manipuladors... I no els intenteu convèncer del contrari! Res a fer.

Els col·legis de metges ja han anunciat expedients als "Médicos por la Verdad". A Oliva li haurien de fer el mateix per usar el prestigi de la Universitat de Barcelona per lucrar-se enganyant a la gent. A l’Ajuntament d’Artà l’ha salvat la campana, però s’haurien de plantejar si donarien cabuda a una taula rodona negacionista de l’Holocaust o del genocidi franquista. Perquè el que diuen els “Médicos por la verdad” és un autèntic perill per a la salut pública i encaixa perfectament amb el discurs ultradretà. Hem de tolerar els intolerants? La paradoxa de Karl Popper té més vigència que mai mentre la ultradreta creix a tot Europa.


Miquel Piris