Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1677
" ...la humanitat ha avançat tant com a societat malalta que només li faltava arribar al cor en forma de càncer."








Benvolguts lectors, fa tres dies m'acomiadava de vosaltres després d'haver transcrit l'analogia entre el càncer i el pas de l'ésser humà per la Terra.





Un cop més la impermanència fa acte de presència, quan donava per conclosa la meva intervenció, gràcies a la inestimable aportació de Miquel Piris, s'han ensorrat part dels arguments de el llibre, adjunt al present article l'ampliació d'informació que va tenir a bé passar-me Miquel Piris.

Ja sense més dilació, us passo l'esmentat article, si bé argumentant que el llibre "La malaltia com a camí" va ser publicat l'any 1983, possiblement, després de gairebé 40 anys, podríem afirmar que la humanitat ha avançat tant com a societat malalta que només li faltava arribar al cor en forma de càncer.

Volia esmenar el meu error, compartint amb vosaltres l'esmentat article, us envio una forta abraçada, una salutació afectuosa, i, ara sí, més que mai, molt de cor,

Tolo Alzina




Existeix el càncer de cor?
Resposta de Timothy J. Moynihan, M.D.

"El càncer de cor (tumor cardíac primari) és un tipus de càncer que es presenta en el múscul cardíac. Els tumors cancerosos (malignes) que s'originen en el cor generalment són sarcomes, un tipus de càncer que s'origina en els teixits tous. L'àmplia majoria dels tumors de cor no són cancerosos (són benignes).

El càncer de cor és molt poc freqüent. Per exemple, en un estudi, es van analitzar més de 12 000 autòpsies i només es van trobar 7 casos de tumor cardíac primari. Al  Mayo Clinic, de mitjana, només es veu un cas de càncer de cor a l'any.

Si bé encara és poc freqüent, la majoria dels tipus de càncer que es detecten al cor provenen d'altres parts del cos. Els tipus de càncer que s'originen prop del cor, com el de pulmó, poden desenvolupar-se i comprometre el cor o la membrana que el recobreix (pericardi). Així mateix, el càncer pot originar-se en qualsevol altre costat de el cos i estendre a el cor a través de torrent sanguini. Els tipus de càncer que poden afectar el cor inclouen càncer de mama, de ronyó, de pulmó, leucèmia, limfoma i melanoma, entre d'altres.

El càncer també pot afectar el cor d'altres maneres. El tumor carcinoide, que és poc freqüent, de vegades produeix hormones que poden danyar les vàlvules cardíaques.

Els tractaments oncològics també poden danyar el cor. Els tractaments oncològics relacionats amb problemes cardíacs inclouen diversos tipus de medicaments de quimioteràpia, determinats medicaments de teràpia dirigida, radioteràpia aplicada a prop de el cor i teràpia hormonal. Alguns problemes cardíacs es detecten durant el tractament, mentre que altres poden no manifestar-se durant molts anys després del tractament. En molts casos, el dany cardíac pot revertir-se, encara que alguns tipus de danys poden ser permanents".


*Clicau el títol per llegir el text original: Existeix el càncer de cor?