Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1952

Carlos Loshuertos Tous                                                     I ara què feim?


Des de fa un parell d’anys no he escrit res, però ara arran de la situació que ens ha duit aquest estiu del 2020, m’he animat a fer unes reflexions sobre aquest punt.

L'any va començar amb normalitat, però alerta! Enguany és bixest, a Catalunya li diuen “any de traspàs” i ho diu la dita: “Any de traspàs, guarda't d'ell i del que ve detràs”
Bé, seguint, el mes de febrer vàrem saber que hi havia un virus per devers la Xina, que feia estralls. Li posaren Covid-19; al poc temps se va apropar a Itàlia i, com no podia ser d'altra manera, ens va arribar a Espanya.
Hem estat vivint un hivern amb estadístiques sobre el tema que escarrufen: malalts a les UCI, morts a les residències de tercera edat, morts de persones grans, principalment, moltes ... moltíssimes.
El govern espanyol va decretar “l’estat d’alarma”, això volia dir que tothom a casa i no treure el nas al carrer sota cap concepte, bé sí: per comprar, passejar el ca i poc més.
A poc a poc, uns mesos després, les coses es varen anar normalitzant: les morts eren menys i, sobretot, baixaven les xifres d’infectats.
Així arribam a l’estiu, ja ben entrat juliol. Principalment l’estament hoteler volia obrir les portes com fos; efectivament, l'economia ho necessitava com el pa de cada dia.
Varen venir els primers turistes, espanyols de segona residència, principalment, i estrangers, i tothom deia: “Anau alerta que ens juguem molt més que la temporada”. Ai! l’alegria a casa del pobre dura poc ...
Hem tingut una recaiguda molt important en el nombre d’infectats.
Els motius o causes són molt variades, però tenen un denominador comú, l’economia.
Efectivament, no podíem estar tant de temps amb una economia totalment tancada, al ralentí, diria jo. El PIB s’ha enfonsat més d’un 20%, pel cap prim.

 

Però què hem fet malament? Potser aquests fets han tingut cosa a veure:

- Deixar entrar turistes d’altres comunitats en pitjor situació que la nostra: Madrid i Catalunya, principalment. Segons deien, políticament, no cap dins l’ordenament que els espanyols no ens puguem moure lliurement per qualsevol de les nostres Comunitats.

- Hem deixat entrar passatgers d’altres països europeus que tenien la pandèmia sense cap control; estic pensat en els britànics, principalment i, en menor mesura, els italians, que són clients habituals d’Eivissa i Formentera. Clar! Si volíem reactivar l’economia no podíem aturar als turistes que venen cercant sol, platja i gateres.

- Deixar entrar passatgers d’altres països, en situació molt pitjor que la nostra, i en plena corba ascendent, estic parlant principalment de països sud-americans. Aquests han entrat sense cap tipus de control, principalment per l’aeroport de Madrid i s’han distribuït per tota la geografia espanyola. No hi ha dades públiques, al menys al meu abast, però em consta que molts de focus s’han iniciat dins aquests entorns.

- El turistes estrangers que hem tingut no han respectat les mesures, que sí respectaven als seus països d’origen, principalment britànics i alemanys. Aprofitant les xarxes socials han fet convocatòries a festes il·legals, sense cap control de nombre, ni proximitat, provocant malestar entre els veïnats i manca de qualsevol mesura sanitària mínimament vàlida.

- Començaren les primeres infeccions i, com que als turisme deien que no li anava bé, no s’havien de dur mascaretes pel carrer, no sigui cosa que s’espantin i no vinguin.

Els tres primers punts tenen com a denominador comú AENA i el Govern Espanyol. No s’ha posat cap control als Aeroports (i ports) que ens hagués protegit d’aquests casos.

Quins controls? Proves prèvies en origen que permetin assegurar que el viatger està lliure de virus (no em correspon a mi saber quines són, però segur que els experts les saben) i, si no n’hi havia, no deixar entrar a ningú.
Pel que fa al quart punt, Ai! Ens costa entendre que el turisme de gatera i “sol i platja”, amb renou i acaramullats, s’està acabant. Ho diuen els experts: el turisme, tal i com el coneixíem, s’està acabant, de fet, crec que ara ja s’ha acabat.
El primer que es va fer va ser tancar els principals focus de turisme sense control: Punta Ballena a Magaluf, la calle de la Cerveza i el Jamón a Can Pastilla. Quin desastre!, clamaven els afectats ... Així ens va!, dic jo.
I ens demanam: Què hem fet malament? Per què Espanya és un exemple de mala gestió de la pandèmia? No tenim remei!

I ara què feim?

La temporada s’ha acabat, si és que havia començat.

La situació econòmica no ha millorat gens, la gent no ha fet feina ni un mes seguit i ara a viure de l’atur, ajuts, etc... Aquest hivern en veurem de grosses, tots ho deim i ho sabem.

Tenim un fotimer de places hoteleres, més les vacacionals, més les no declarades, buides.

Restaurants, bars, discoteques ... tot tancat.

L’atur aquest hivern serà dramàtic.

Fins aquí hem arribat. Ens posam a cercar solucions de futur i sostenibles? Ja es ben hora.

Ah! I a tot això no hem fet res envers el “canvi climàtic”, que segur que ens afectarà més encara, si cal, que aquest virus (passatger?)



Carlos Loshuertos Tous