2010-2020 /  43 articles de re-lectura obligada



Aquest temps de confinament, és a dir, d’estar tancats a casa com a rates, tenim temps per «pensar», d’aquella manera, i, sobretot, de recopilar.

Aquesta vegada són 43 articles, desiguals evidentment, que se suposa que haurien de continuar.
 
La direcció de Cap Vermell ha trobat que era convenient posar tots els meus articles reunits en una entrada de la revista. S’acaba, amb la secció «Documentació Gabellina i Oriental» que, amb 43 articles, se suposa hauria de continuar i que es correspon amb uns anys en què moltes de les idees dels meus articles es congriaven a la ja «famosa» i «mítica» Tertúlia Gabellina i Oriental, que es reunia, i esperem que es reunirà, al Cafè de Can Patilla els dissabtes i que va organitzar diversos esdeveniments, alguns dels quals també varen ser sonats i han tengut una certa continuïtat.
No cal dir que ha estat una època encara més divertida que l’altra, però amb un final per ara incert.
No cal dir que els meus pensaments són amb l’amu Antoni Coix, l’amu Antoni des Bous i l’amu en Sebastià Xerafí.
Miquel Llull
Bibliotecari del Golea
28 abril 2020


1. Dos objectes
de Francisca Garau Rigus [abans Racona] i Maria Lliteres Rigus [després del Recreo]

15.09.2011


2. Dos objectes de Jaume Sans, presoner a Can Mir
Aquests dos objectes tenen una característica especial que els fa únics i irrepetibles: foren fets a la presó de Can Mir, on hi anaren a parar molts de mallorquins durant la darrera guerra civil i també alguns gabellins (potser una vintena llarga).

14.10.2011


3. Ich bin ein Münchner
Però, que la ciutat tenia molta història i jo, en part, havia vengut per reviure-la, per veure amb els meus propis ulls una part del que m’havien contat o havia llegit.
Per això he estat a la cerveseria Hofbräuhaus on, a la tercera planta, Hitler va començar la seva carrera d’escopidor de grandiloqüents discursos teatrals i reaccionaris, i en la qual la cervesa més petita és d’un litre i la disbauxa dura tot lo dia.

30.10.2011


4. Jack Bilbo i els contrabandistes de Cala Rajada
Vull presentar una petita narració de Bilbo, publicada el 1946 a Londres dins el llibre titulat Out of my mind, i que podrem llegir en versió catalana gràcies a Francesca Pascual.

16.11.2011


5. Minerva gabellina ...
Aquesta col·lecció va publicar més de 50 volums de totes les matèries i, curiosament, té, com no podia ser d’una altra manera, un nom gabellí que signa un d’aquests treballs: es tracta de Joan Alzina i Melis (1883-1979), que hi va escriure un volum sobre la seva especialitat: La neurosi i els neuròtics

01.12.2011


6. Esperança
Presentam avui un parell de documents relacionats amb l’Esperança. No ens referim, evidentment, a l’Esperança en general, sinó a la Verge o Senyora de l’Esperança, molt relacionada amb el nostru poble. És a dir, dia 18 de desembre se celebra la festa de l’Esperança i, per tant, és un bon moment per a mostrar uns quants documents orientals que hi estan relacionats.

15.12.2011


7. N'Anyana
N’Anyana, per tant, té tota una història al darrere, una història gairebé personal d’un expatriat de Colliure o de Banyuls, terra catalana separada de la resta per la retxa i, com en el nostru cas, per la mar.

22.12.2011


8. Primavera negra i gabellina: Jack Bilbo i Henry Miller (casualitats gabellines) (primera part)
La sort va fer que el proppassat dia del llibre compràs la primera edició d’un llibre i d’un autor que consider que són importants: Henry Miller i Black Spring/Primavera negra. L’havia llegit en l’edició catalana definitiva del 1999 de Jordi Arbonès, ja que la que haviat publicat el 1970 estava, com moltes altres coses al nostru país i a la nostra cultura, censurada per la dictadura nacionalista espanyola.

29.12.2011


9. Primavera negra i gabellina: Jack Bilbo i Henry Miller Dos gabellins universals (segona part)
Coneixíem, fins ara, dues autobiografies de Jack Bilbo que ja han estat comentades en altres articles i més extensament a la meva comunicació feta a les Jornades d’Estudis Locals del 2010. Ara, però, n’han aparegut dues més, publicades en alemany a Alemanya el 1963 i el 1965

03.01.2012


10. Una Llulla al Foch i Fum
Maria Servera Moll, del Carrer del Missudia
Aquest setmanari ha estat dels més populars de Mallorca i va arribar a distribuir més de 5 mil exemplars, dels quals n’hi havia 180 repartits per tot Capdepera, la qual cosa vol dir que en aquell temps el llegia més de mig poble: és a dir, mitja humanitat!!!!

13.01.2012


11. Carnaval, Carnestoltes o Darrers Dies
El vicari Artigues, com haveu pogut comprovar, es va escandalitzar ja que era una homu molt seriós i no podia entendre de cap manera que homus i dones fessin bulla plegats i encara menys durant la fosca nit. El pensament de molts religiosus, i de la gent d’ordre en general, era que els gabellins s’havien tornat bojus i que el seu destí natural era el manicomi i, més tard, fins i tot la presó. 

04.02.2012


12. Pere Orpí i el geni gabellí
Amb motiu de la concessió del Premi Cap Vermell 2011 a Pere Orpí arriba un bon moment per donar conèixer la seva bibliografia que, com veureu, comença a ser extensa i abraça, sobretot, dues vessants que cal destacar: la poesia i la cultura popular tradicional.

          20.02.2012


13. Homenets, guerrers i gegants
Guiats per la febre adolescent, combustible i efervescent de l’amu Antoni des Bous, també Cateol, la Tertúlia Gabellina i Oriental ha visitat la casa pairal dels mundialment famosus Guerrers de Son Favar, més coneguts a Capdepera com a Homenets de Son Favar, descoberts el 1941 per un foraviler gabellí mentre intentava sembrar un ametler amb una rampaina.

05.03.2012


14. Camins, Costellades i Moltons 
I per això férem el Camí de les Costellades, encalçant els gabellins que anaven a fer paumes i menjaven arròs de paumer al costat de les seves barraques, i trobàrem camins tancats, com passa per tot Mallorca, però finalment el Camí de les Costellades va restar obert als constructors de castells gabellins, futurs menjadors de sobrassades xineses i, per tant, gabellines i orientals.

06.05.2012


15.  Rudolf Levy a Cala Rajada 
Petita biografia i també aquesta petita antologia de l’obra de Levy, de l’obra relacionada amb Cala Rajada que s’ha pogut recuperar de l’oblit

07.06.2012



16. Dorothy Bate i el nostru Myotragus 
Una recopilació final de gairebé tot el material que s’ha publicat en relació al Myotragus, a Dorothy Bate i a la cova de na Barxa, amb la inclusió també del video que es va filmar durant l’excursió i el posterior dinar de Myotragus al forn al cassinu de l’Orient.

04.07.2012



17. Antoni Domínguez Moll, sempre a l'esquerra
Presentam avui un autor i una obra gabellins cent per cent. L'obra és una novel·leta incompleta publicada per entregues entre 1931 i 1932 a la revista Foch y Fum, que dirigia Es Mascle Ros, que va titular Més fort que l'odi, i que podreu llegir a continuació en versió catalana, gràcies a Maria Àngela Melis.


24.09.2012



18.  La Creu Ruïssa i el seu patíbul
Perquè avui presentam un document que parla de mi i per això havia pensat presentar-lo en sec, sense fer-ne cap comentari, encara que finalment m’he decidit a fer-ne un parell per tal que la il·lustració quedi molt més viva i surti a la llum una cosa tan complicada i subjectiva com ho és la “veritat” i, a més, coneixerem amb més profundidat un dels grans autors gabellins actuals.

15.04.2013



19. El Dolent de la Pel·lícula
Fa més de 10 anys que Luis Loshuertos publicà, entre d’altres, aquest llibre titulat La Cueva (de sa Font de sa Cala), que és una novel·la ambientada al nostru poble en un passat relativament proper, i de la qual l’amu en Tomeu d’es Forn ja n’ha parlat en aquesta mateixa revista. Hi ha turisme, hi ha intriga, hi ha assassinats, hi hi al·lotes temptadores, hi ha pesca submarina, hi ha les forces vives del poble reunides a les tertúlies dels cassinus: el Recreo, l’Orient, Can Patilla... els quals són assassinats venjativament pel protagonista, el Dolent de la Pel·lícula, que va sembrant el terror per allà on passa i també hi deixa una marca corporal.

07.02.2014


20. Metodisme, socialisme i les dones gabellines
La implicació de les dones en el metodisme i també la seva implicació amb el socialisme. I ho volia fer amb dos exemples concrets a través de dues dones que visqueren aquesta doble militància: la religiosa i la política.

20.02.2014


21. Llorenç Tous "Col·lecta": un homu del carrer de la Mar 
El dia de la presentació del darrer llibre de Llorenç Tous Col·lecta a Capdepera, Memòries gabellines, ell mateix, referint-se al llibre, va dir que havia d’haver xerrat més del carrer de la Mar. Aquesta frase me va quedar dins el cap des de llavors, perquè efectivament jo també trob que hauria d’haver xerrat més d’aquest carrer i del que representa, perquè necessitam que en xerri per a poder continuar endavant amb les nostres vides.
  
07.04.2014



22. El Ieti no existeix
Després del viatge d’exploració que hem fet avui amb el qual hem travessat les muntanyes més altres del món, crec que estam en disposició de dir, davant el Senat Gabellí presidit per l’amu en Jaume Mengol i l’amu Antoni Coix, que el Ieti no «existeix». Com tampoc segurament no «existeix» la ciutat de Paradella, malgrat que tots noltrus l’haguem visitada en multitud d’ocasions i l’haguem sentida bategar sota els nostrus peus mentre hi bevíem un gin-fizz.


24.04.2014



23. El somriure de Maria Rigus
Avui és un d’aquells dies en què veig que tot el que escriuré a continuació no s’acostarà, ni poc ni gens, al que sent, però, com altres vegades m’ha passat, tenc la necessitat de fer-ho perquè el fracàs en intentar-ho ja és un èxit.
Ha mort na Maria Rigus (1931-2014) i, de cop i volta, me passen moltes coses pel cap que, tanmateix, sé que no podré expressar com cal. Maria Rigus ha estat una persona molt important per mi; això tots els que em coneixeu ho sabeu del cert


23.07.2014



24. NOTES TOWARDS A DEATH BED / NOTES CAP A UN LLIT DE MORT 
 Antònia Melis Cursach i Jackie Litherland.

01.10.2014



25. Una dona que se’n vam Francisca Fernández Garau, Murta.
Diumenge 23 de novembre acomiadàrem amb música de pasdoble una altra dona que se n’ha anat temporalment de Capdepera. Es tracta de Francisca Fernández Garau, de 99 anys, sa meva tia Murta, que podeu veure en aquesta fotografia amb tot l’staff del Recreo en un dia de celebració. És la que està entre els meus padrins, Maria Rigus i Joan Blai, envoltada de tota la meva família.


24.11.2014



26. El retorn de la E del Golea
La E vertadera del Golea damunt una taula de Can Patilla.
Aquests dies tots els membres de la Tertúlia Gabellina i Oriental hem tengut la gran sort de poder tocar amb les nostres pròpies mans la E del Golea, que ha estat rescatada de les profunditats marines i mesquidianes per Dino Serra.


05.12.2014



27. El caciquisme ha tornat 
Una visió a través de la mirada d’Antoni Domínguez Moll (1903-1939)
La connexió amb el passat, la imatge que ens retorna, és tan actual que fa feredat. Tots els ingredients que fan insana la democràcia s’han juntat en un còctel que, ens agradi o no, haurem de beure com si res: homus de palla connectats amb el capital, amb els polítics i amb els ressorts de l’administració que s’ho van venir tot molt bé; polítics sense ideologia i amb la única missió a la vida que conservar el poder i exercir-lo amb autoritarisme (PPOE); una economia antihumana al servei d’una minoria sense ànima (la gran patronal i el poder financer internacional); una privatització i destrucció de la natura fins a límits insostenibles (Canyamel i Cala Agulla, com exemples paradigmàtics); una premsa venuda i comprada per tal de defensar l’statu quo imposat per la força de les armes i de la història (Fabio i el seu Faxvermell indescriptible en funcions d’anestesista, ara reconvertit en El Erizo Negro, —o potser també vermell?—, i una massa «inerme i amòrfica» que viu de «pa i futbol» sense altres punts de vista... sense interessus de classe, sense il·lusió i sense altra sortida que la submissió permanent i acrítica. 
28.12.2014



28. Jack Bilbo i una Cala Rajada increïble (revisitat) publicat 21-05-2015
Comunicació presentada a les IV Jornades d’Estudis Locals dedicades a El turisme abans del turisme. Restava fins ara inèdita tot esperant la seva publicació en paper que, per motius que desconec, no s’ha arribat a fer. Està dedicada a Jack Bilbo, personatge que m’ha fascinat des del dia que el vaig conèixer, segurament a través de l’amu Antoni Coix en una d’aquestes tertúlies en les quals participam i que han estat tan fructíferes.

21.05.2015



29. 1936: la Batalla de la Llata
Avui presentam dos pamflets que ens mostren una altra Batalla de la Llata, encetada just abans (abril de 1936) de la Guerra Civil, en la qual les coses agafaren un aire en què els odis acumulats al llarg de totes les batalles de la llata sortiren a flor de pell i alguns en pagaren les conseqüències.
29.05.2015



30. L'assassinat del Noi del Sucre (1923)
Hem trobat una petita connexió amb el món de l’anarquisme català, que en aquell temps era d’una potència descomunal i que feia brillar Catalunya davant tot el món conegut i, per això, ja podem dir que Capdepera, a vegades, també mirava cap a la Rosa de Foc. Que l’espiritisme tengués tant de predicament entre els gabellins, feia gairebé impossible no pensar que l’anarquisme no fes acte de presència a l’orient mallorquí.

06.07.2015



31. Els Somnis del Tren a Capdepera (1923)
El document que presentam avui ens ha donat peu a parlar de tot això: dels somnis, dels trens, de les batalles fratricides que, a voltes, ens menen cap el no-res. Es tracta d’un article anònim publicat a Foch y Fum el 9 de març de 1923 on se’ns vaticina que el tren arribarà qualque dia, o no, a Capdepera, i ho farà per la porta gran, travessant un túnel que anirà per davall el Castell, el nostru famós castell, que també diu la llegenda està connectat, d’una manera o altra, amb la part continental del nostru país per uns túnels que no els ha fet l’homu, sinó forces naturals molt superiors.

20.07.2015



32. Caciquisme i socialisme a Capdepera (1932) 
En alguna altra ocasió ja he parlat de socialisme i caciquisme, i ho he fet relacionant el passat i el present i arribant a conclusions tristíssimes sobre el paper que juga actualment el PSOE a Capdepera.
Però el PSOE, no només a Capdepera sinó a nivell molt més general, ha tengut altres èpoques fosques, en les quals potser s’hi ha gratat poc. 


29.08.2015




33. Documentació Gabellina i Oriental (33) Es Mascle Ros a Cas Bombu (1920)
Avui presentam un document publicat poc abans que la revista fos clausurada per primera vegada amb motiu d’aquest enfrontament amb en Verga que esmentàvem, pel qual ens assabentam que es Mascle Ros va passar per Cala Rajada i va fer parada i fonda a Cas Bombu, on tot sembla indicar que va menjar la famosa i llegendària Llagosta a la Bomba, com també ho feren molts altres personatges més sinistres i famosus que ell. 
15.10.2015



34. «Capdepera, vila torta»: dues gloses (1931)
Una vegada més presentam en aquesta secció «modesta i moderada» dos documents trobats al llarg de la revisió de la revista satírica Foch y Fum, fundada i dirigida pel recordat Jordi Martí Es Mascle Ros que, com vàrem veure no fa molt, es va hostatjar a Cas Bombu en una de les seves deambulacions mallorquines.
Aquests dos documents són dues gloses que, una vegada més, demostren la implicació de Capdepera amb el setmanari d’esclafits i rialles, un dels més llegits per les classes populars de la nostra premsa.




20.11.2015



35. El capitalisme segons Antoni Domínguez (1930)
Segon article publicat per Domínguez i, com el primer, ho fou a El Obrero Balear, el setmanari socialista de més llarga durada entre les publicacions obreres (1900-1936), en la qual, com ho dèiem de Foch y Fum no fa molt, Capdepera hi té una presència gairebé constant.
Amb el temps, com ja he contat en altres articles, Domínguez es convertirà en un articulista present en gairebé tota la premsa obrera de Mallorca i, ja durant la guerra del 36, de Menorca.

30.01.2016



36. La repressió post-mortem [també] a Capdepera (1943)
La resposta del batle de Capdepera a un qüestionari del Jutjat de Manacor sobre un dels personatges més importants del socialisme gabellí. Em referesc a Miquel Ferrer Alzina Gallu (1881-1934), casat amb Magdalena Coll Alou Fornera, dels quals ja en vaig parlar a El metodisme a Capdepera i dels quals en tornaré a parlar en el futur.

22.07.2016



37. Un article del 1918 de Montserrat Sancho Lliteras a la revista Llevant
El 26 de novembre passat, en la meva intervenció a la presentació del llibre de Miquel Llull «La idea és infinita» El socialisme a Capdepera (1900-1936) Una crònica, vaig citar un fragment d’un article aparegut a l’aleshores desenari Llevant del 23 de gener de 1918 que vaig atribuir a “un artanenc, d’origen gabellí” i que parlava de les joves de Capdepera. 
 
02.12.2016



38. Un refugiat gabellí a Menorca: Jaume Alzina Sancho (1936)
En barca, partint de sa Pedruscada, arribaren l’11 de novembre del 36 a Ciutadella sis gabellins: Bartomeu Gili Sirer Buuc, Pere Pellicer Pascual Barraqueta, Antoni Massanet Massanet Carbó, Miquel Julià Melis Pruna, Sebastià Gayà Gelabert i Jaume Alzina Sancho, president de l’Agrupació Socialista de Capdepera i militar de la marina retirat amb la Llei Azaña.
Aquest darrer, Jaume Víctor Alzina Sancho (1890-1942), és l’autor del document que podreu llegir més endavant, en el qual dóna les gràcies als menorquins per la seva fraternal acollida i denuncia el tracte que reben els republicans a Mallorca, on el «conde Rossi» i els seus esquadrons de la mort ja n’han fet de les seves.


19.02.2017



39. Tombes excavades en roca a Mallorca, i prop d’Arles-en-Provence
Podem presentar aquest article de Wilfrid James Hemp, sembla que publicat el 1928 per primera vegada i reeditat el 1933. Parla d’algunes coves mallorquines, entre les quals s’inclou la de Son Jaumell. Afegim un retall de premsa (El Correo de Mallorca, 12 abril 1928), que fa referència a la primera edició d’aquest petit estudi, i també les il·lustracions que l’acompanyaven. La versió catalana és de Biel Mir. [M.L.]


22.05.2017



40. Del «conde Rossi» a l’Hotel Castellet 
Sabíem que el «conde Rossi» havia vengut a Capdepera a fer algun dels seus famosus discursus al llarg de la seva estada a Mallorca, però no en teníem constància gràfica. Sabem que Maria Terrassa li diu a Joan Huerta en una entrevista: «No te’n recordes, Joan, com aplaudia aquella beatota quan el Comte Rossi cridava comunisti fusilati?» [Capellà, 2014:131]. Informacions orals ens parlen que va fer aquest crit a la plaça de l’Orient, damunt el balcó de can Creu, però, com dèiem, per ara en desconeixem la data.

07.05.2018



41. Contra les «quintes»: republicans a Capdepera (1872) 
El Iris del Pueblo, 3 de maig 1872.
Presentam un text que podria ser un dels primers publicats a la premsa mallorquina per un gabellí [amb el permís del Diari de Buja], per un gabellí republicà concretament i, com gairebé sempre, trobar-lo ha estat fruit de la casualitat. Cercant coses relacionades amb Capdepera va sortir un fragment d’aquest article, que podreu llegir a continuació, citat en una memòria d’investigació d’Ana I. Gargallo sobre el diari republicà federal El Iris del Pueblo.

01.06.2018



42.  El 18 de Juliol a Capdepera: La Causa 178/37 
Me demanaren clarícies sobre Pere Pascual Roig Patró (1893-1980), i això me va dur a revisar els papers i altra mena de documents que es troben al meu abast per tal de saber alguna cosa d’aquest homu.I llavors va aparèixer la Causa 178/37 que és la que avui em propòs mostrar i transcriure en part. Perquè amb ella tendrem una idea aproximada del que va passar a Capdepera el 18 de juliol (no gaire cosa, ja vos ho avanç) i de les conseqüències en el temps que va tenir.
 
29.06.2018



43. Alarit ...
es tracta d’Allen Ginsberg i Gary Snyder, que ens porten una visió de la humanitat que amaga, i mostra, moltes «gotitas» d’amor.
13.03.2020