es troba dins les deu primeres preocupacions dels espanyols.
Fa un temps que s’han posat de moda les “fake news” o notícies falses, que pretenen, de forma deliberada, ocultar informació o difondre falsedats a través de mitjans de comunicació tradicionals o bé a través de les xarxes socials. Una d’aquestes notícies, que ja ha sortit moltes vegades i que, per desgràcia, alguns polítics se n’han fet ressò, és que moltes de les denúncies que fan les dones en matèria de violència de gènere són falses.
Segons dades de la Fiscalia de l’Estat, entre 2009 i 2017 hi va haver un total de 1.222.172 denúncies relacionades amb la violència de gènere. De totes elles, només 96 acabaren en condemna per denúncia falsa. És a dir, només un 0,0078 % de les denúncies presentades durant tot aquest temps eren falses.
Si bé hi ha moltes notícies falses que circulen per les xarxes socials i, fins i tot, en mitjans de comunicació dels anomenats “tradicionals”, crida molt l’atenció que, en una qüestió com la violència de gènere, no s’hagi vist una reacció majoritària contra la difusió d’aquestes notícies ni per part de tots els partits polítics ni tampoc per part dels mitjans de comunicació, com sí ha passat en altres qüestions, com pot ser el terrorisme, i les dades són concloents:
- Entre 1975 i 2011 ETA va assassinar a 829 persones.
- Entre 2003 i 2018 han mort 975 dones a mans de les seves parelles o exparelles.
Ni tan sols, en el baròmetre del CIS, la violència contra les dones no es troba dins les deu primeres preocupacions dels espanyols.
Fins quan no es tractarà com una qüestió d’Estat? Fins quan no entendrem que, sobre aquest tema, no s’hi fa broma?
Mateu Garau Flaquer