Apunts sobre els orígens de l’obra de pauma. Una eina per fer corda.
Els arqueòlegs, sota la direcció de Nicholas Conard, van descobrir durant l'estiu de 2015 a la cova de Hohle Fels (Alemanya) una eina per trenar cordes en el Paleolític. Un nou objecte sorprenent i diferent. Un any després del descobriment, els investigadors de la Universitat de Tübingen publicaren els resultats dels seus estudis.
Fet d'ivori (marfil) de mamut, l'objecte mesura 20.4 cm de llarg. Està perforat amb quatre forats rodons de 7 a 9 mm de diàmetre. Cada un d'aquests forats està proveït de talls helicoïdals profunds i tall amb precisió. Sembla usar que aquests relleus no són decoracions. Aquestes "escultures helicoïdals" estan destinades a la fabricació de cordes yDetalle de relleus tallats proporcionar un plus perquè les fibres es torcin correctament. Aquest dispositiu s'ha utilitzat per unir de prop les fibres de la planta i obtenir longituds de corda sorprenentment forts.
L'excel·lent conservació de l'objecte i els seus solcs és per als investigadors una veritable oportunitat. En ser complet i intacte, va facilitar la feina dels arqueòlegs per reconstruir l'ús d'aquesta eina. Sembla que les osques gravades són avenços tecnològics per a equips de fabricació de cordes en lloc de només decoració.
Simulació de la fabricació de cordes en la prehistòria amb l'eina Hohle Fels
Imatges: Universitat de Tübingen
Per als caçadors-recol·lectors, la invenció de la corda va ser un avanç tecnològic de gran importància. La corda pot ser útil tant per a la caça (trampes ...) com per al transport, o fins i tot per a la fabricació d'un hàbitat temporal ... Desafortunadament, les fibres, cordes i cordes es poden conservar només en molt rares ocasions. oportunitats (gel, fang ...). Les restes de fibres paleolítiques són, per tant, excases i, fins ara, era difícil per als prehistoriadors conèixer els orígens de la fabricació de cordes.
El descobriment d'aquesta eina per fer corda ens situa 40.000 anys abas de Crist. Per tant molt abans ja es devia fer corda sense cap estri.
______________________
Fonts Diari Universitat de Tübingen ScienceDaily SciNews
https://www.hominides.com/html/exposition/les-premiers-habitants-de-l-europe.php