El Corpus a Mallorca








Avui és la festivitat del Corpus. La festa del Corpus Christi. Festa mòbil que es celebra el dijous següent al diumenge de la Santíssima Trinitat, o sigui seixanta dies després de Pasqua. Actualment aquesta festa es celebra en diumenge, el 9è diumenge després de Pasqua.

L’església catòlica celebra la commemoració de la institució de l’Eucaristia. Aquesta festa fou instituïda pel papa Urbà IV l’any 1264 per fer front als que negaven la doctrina del cos de Crist.

Era una festa solemne amb processons en les quals desfilaven tots els representants dels estaments amb banderes i símbols. D’aquestes grans manifestacions religioses i populars ens queda la processó de la Lledània a Ciutat i el ball de les Àguiles i Sant Joan Pelós a Pollença.

Estava considerada una festa important, de precepte, i per això no es podia treballar aquest dia.

El refranyer té ben present que es una festivitat que cau dins els sisè mes de l’any i el refrany ho deixa ben clar: “De prop o de lluny, Corpus pel juny”.

Si relacionam aquesta festivitat amb la Pasqua Granada, el refranyer ens recorda que “De Pasqua a Corpus Crist, un dijous pel mig”.