La setmana del 29 de setembre al 3 d’octubre he assistit al XXVII Certamen Jóvenes Investigadores al CEULAJ situat a Mollina, un poble prop de Màlaga.

Com molts ja sabíeu vaig presentar el meu projecte de l’assignatura de projectes d’investigació de 2n de batxillerat, “Torrer de fars: un ofici oblidat”, al concurs Jóvenes Investigadores organitzat des de fa 27 anys per l’INJUVE. D’entre més de 350 treballs presentats el meu va ser un dels 40 seleccionats per ser presentat personalment al congrés que s’hauria de realitzar al setembre al CEULAJ.

 

Després de les vacances d’estiu va arribar el dia de partir cap a Màlaga. El primer dia del congrés va començar amb la presentació del certamen, que suposava haver estat seleccionats i que faríem durant la setmana. També ens varen mostrar gràfiques sobre la participació de les diferents comunitats en el certamen, i variem saber que la meva participació com a representant de les Illes Balears suposava un 2,33% de la resta de comunitats, fet que el director del certamen, Chus Jordá, remarcà ja que la nostra no és una comunitat que participi sovint. Em va felicitar personalment perquè fins aleshores només hi havia hagut un altre treball de les Balears seleccionat per a ser presentat en el congrés.

Cal destacar que comunitats com Múrcia i Catalunya aporten anualment la major part dels treballs presentats, i per això la presencia de treballs d’aquestes comunitats en el congrés sempre és molt alta. En el cas de Catalunya és obligatori realitzar un treball de recerca per aprovar el batxillerat, raó per la qual disposen de molts de convenis amb empreses i universitats que els faciliten la realització de les investigacions amb l’aportació de les seves infraestructures i material necessari. Múrcia també aporta molt treballs perquè en molts instituts es realitza una modalitat del batxillerat anomenada d’Investigació, en la qual també és obligada la realització d’un treball tant al primer com al segon curs.

A Màlaga, amb algunes de les participants.

Durant tota la setmana s’anirien exposant els diferents treballs, i el meu torn era dimarts 30 a les 18.30h. Després dels assajos finals va arribar l’hora de la presentació. Tot i els nirvis previs, l’exposició va superar totes les expectatives i va parèixer interessar al jurat i al públic en general. Molt contents amb el fet de tenir al davant una estudiant de les Balears, el jurat em va donar l’enhorabona per la meva feina.

Una vegada espassats els nervis i ja més tranquil·la vaig poder començar a gaudir de l’estança al congrés. Tots els participants que ja havíem exposat ens trobàvem més relaxats i vàrem començar a fer amistat. A més d’assistir a les exposicions del nostres companys hem tengut temps de fer moltes altres activitats: jugar a futbol o tennis al pavelló del recinte; passejar pel petit poble i tastar una tapa típica i per cert molt bona, la “carne de lagarto”; visitar la ciutat de Málaga, i com no, sortir al vespre a l’únic pub del poble, el bar Paco’s, mundialment conegut fins i tot a Burundi!

Avui divendres 3 d’octubre s’ha fet l’entrega de premis després d’una emotiva clausura del certamen amb un discurs del director Chus Jordá. Entre gran nerviosisme general el meu treball ha estat mencionat per atorgar-li un tercer premi valorat en 2000€ en l’àmbit de les hummanitats. Tots molt contents amb els premis ha arribat l’hora de l’acomiadament, el moment que ningú volia que arribàs.

D’aquesta setmana m’enduc moltes coses. No només he tingut l’oportunitat de mostrar la meva feina davant gent experta i rebre un reconeixement per ella, sinó que he pogut gaudir d’una experiència molt enriquidora a nivell personal. He pogut conèixer altres estudiants de diferents parts d’Espanya amb els que he establert amistat i amb els que he passat molt bons moments. Definitivament, aquesta setmana serà un molt bon record que perdurarà en la meva memòria, i estic segura que d’aquí uns anys recordaré amb nostàlgia.

Ara no em queda més remei que tornar a la rutina en la nova vida que aquest curs he començat a Barcelona estudiant Llengües aplicades, però esper haver obert el camí a altres mallorquins i així aconseguir que la nostra representació augmenti.

Finalment, m’agradaria donar les gràcies a tota la gent que em va ajudar mentre estava fent el treball i especialment a la meva tutora en la investigació i que m’ha acompanyat en aquest viatge, na Jerònia Morey, professora de Biologia a l’IES Capdepera.

Enllaç a la web de l’INJUVE amb informació sobre el certamen: http://www.injuve.es/ca/formacion/noticia/certamen-jovenes-investigadores-2014

 
Després del lliurament dels premis, amb la meva tutora