per a la piscina municipal
de Capdepera
1. Obertura de la piscina, sense obrir les sales superiors, amb un mínim de despeses.
2. Estam d’acord amb la proposta darrera, com anàlisi inicial del negoci. Millor aquest mesos que res. S'ha d'aprofitar, perquè és de tothom.
3. Gestió pública directa de la piscina o concurs a una cooperativa social.
4. Que l'equip de govern gabellí posi en marxa un pla i un calendari d’execució per a la obertura, que contempli: un programa d'usos sociosanitaris i educatius, i garantir l'accés a tothom que vulgui gaudir de l'esport, amb una adequada planificació horària i quotes assequibles a totes les butxaques.
5. L'Assemblea de Capdepera d'EU vol que en el nou pressupost general que s'ha d'aprovar les properes setmanes es destini una partida pressupostària amb la finalitat de posar en marxa el funcionament de la piscina municipal de Capdepera.
Per què no han obert, encara, la piscina municipal?
Des d’EU ens feim la mateixa pregunta, i més quan la construcció de la piscina va tenir una inversió inicial de més o menys 3 milions d'euros . No s'ha de oblidar què estam parlant dels diners dels contribuents, els residents del municipi.
En aquest punt, ens hem adreçat al regidor d'Esports, Fernando Martínez (UCAP), responsable d'aquest tema. Hem d'agrair-li per l’accessibilitat, amabilitat i atenció que ens ha dedicat. També per l'esforç que fa perquè s'obri, tan aviat com sigui possible, la piscina.
Volem fer una petita cronologia dels fets
Fa cinc anys, en la darrera alcaldia del PP a Capdepera, es va adjudicar a Gesport Balear S.L la
gestió de la piscina. Va ser just abans de les eleccions.
Les condicions del contracte van ser les següents:
• Una durada de 10 anys.
• Inversió inicial de l'empresa d’1 milió d'euros per a obres i millores.
• Cànon anual a pagar per l'Ajuntament a l'empresa concessionària per a mantenir l'equilibri econòmic i financer (pèrdues), ja que cal recordar que aquest tipus d'instal·lacions són deficitàries, entre 150.000 – 400.000 euros, en funció del nombre d'usuaris, inversió inicial, tarifes, etc.
El PP va perdre les eleccions i es va forma una coalicció PSOE – UCAP.
Llavors, des de l'Ajuntament van voler rescindir el contracte perquè l'empresa no havia fet cap inversió inicial, com havien acordat.
Gesport Balear S.L va estar en desacord amb els criteris acordats en el contracte, en les condicions. I
va presentar un contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Capdepera.
I ara ¿què?
1. El Consell Consultiu, òrgan del Consell, donà la raó a l'Ajuntament de Capdepera.
2. A l’octubre/12, hi ha una citació amb el jutge.
3. Es creue que la sentència sortirà al 2013/14
Posibles sortides o solucions proposades des de l'Ajuntament de Capdepera
1. Un nou acord amb Gesport, en el qual es modifiqui la inversió inicial, el temps de contracte i el cànon. Però els juristes de l'Ajuntament no ho troben legal.
2. Un nou concurs.
3. Gestió directa, cosa que suposa una inversió d'obertura i de personal que l'Ajuntament no pot ara assumir. El pressupost d'Esports d'aquest any (216.000) s'ha vist reduït en 100.000, així com totes les demés partides. Essent un total de reducció d’1 milió d'euros per a reduir el dèficit.
4. Gestió indirecta.
L'obertura de la piscina suposaria en els pressuposts, uns 750.000 d'euros, més del doble del pressupost de l'any 2011.
Però, quant costa obrir-la?
S'ha consultat amb altres instal·lacions que presenten les mateixes característiques: Alcúdia, Manacor, Inca..., i totes funcionen amb dèficit. És més, a Palma, actualment, es tanquen instal·lacions i es redueixen els horaris.
Perquè sigui rendible, s'han de tenir com mínim 400-500 usuaris, tan a l’hivern com a l’estiu. A l’hivern es creu que no hi hauria cap problema, però a l’estiu ja és una altra cosa.
Anem a les xifres: la piscina suposa uns 50.000 euros, les sales superiors 85.000 i les despeses (aigua, llum, gas...) de 90.000 a 120.000, depenent de l'estació de l'any.
L'Ajuntament de Capdepera lluita per reduir les despeses, el dèficit, o pensar d’anar contra corrent i obrir la piscina sense pensar en res més.
La millor alternativa seria:
• Obrir la piscina
• Només pagar les despeses l'Ajuntament
• Trobar una empresa que assumeixi els riscos, com qualssevol altre negoci (no cànon)
• Unes quotes raonables per als usuaris (30-50 euros)
El problema que trobam i que fa que no es pugui obrir la piscina és la mala situació econòmica en què es troba el municipi.
La darrera proposta: pensen obrir els mesos d'estiu (maig-setembre) perquè és quan menys despeses es necessiten per a mantenir-la oberta i a més així avaluar el número d’usuaris i les instal·lacions.
Pròximament hi haurà més notícies al respecte, ja que l'equip de govern té més informació i pot valorar la millor alternativa possible, tant per a l'Ajuntament com per als possibles usuaris i empreses interessades en la seva gestió.