Demaneu als vostres coneguts castellanoparlants què pensarien si Napoleó hagués consolidat la presència francesa a la península el 1808 i hagués prohibit l’ús del castellà a l’administració, l’ensenyament, els mitjans de comunicació i la creació artística. S’haurien rebel·lat, o no?
Tot seguit els podeu dir que això és el que passa des de 1716 als Països Catalans: des de Felip V Espanya s’està esforçant a fer desaparèixer la llengua i cultura catalanes, una de les més antigues d’Europa i la primera que es va emprar en temes científics per Ramon Llull, un filòsof, teòleg, poeta i matemàtic del segle XIII que, segons diversos científics contemporanis, va posar els fonaments per a la informàtica.
La dictadura de Franco va ser un període d’especial repressió ded la llengua i cultura catalanes, però a partir de la restauració de la democràcia a Espanya el català ha tingut un ressorgiment important, amb premsa, ràdio, TV i cinema en català, i la publicació de 8.500 títols de llibres a l’any, amb més de 22 milions d’exemplars. La implantació de l’ensenyament en català ha suposat a més un augment en els nivells d’eficiència pedagògica, per la gimnàstica mental que suposa l’ús de la llengua catalana i la castellana. Els alumnes educats en català mostren un major domini dels dos idiomes, a més d’una millor predisposició envers l’aprenentatge d’altres llengües.
Ara, a les Illes Balears, el Govern Autonòmic del Partit Popular està imposant una sèrie de mesures per anar reduint l’ús del català a l’ensenyament, l’administració pública i als mitjans de comunicació.
Nosaltres considerem que la desaparició o afebliment d’un idioma i una cultura suposen una pèrdua per al conjunt de la Humanitat; si ens preocupa la supervivència de les balenes, més ens hauria d’inquietar una amenaça sobre una part del patrimoni espiritual mundial.
Tan greu és la situació, que un grup de persones pertanyents a l’associació de Jubilats per Mallorca han decidit posar-se en vaga de fam per demanar al Govern Balear que retiri aquestes limitacions. L’Obra Cultural Balear està coordinant totes les accions en aquest sentit i ha convocat també manifestacions al carrer, recollida de signatures, etc. Per a nosaltres és massa important la cultura catalana, l’esperit d’una terra tan bella i acollidora que serveix de lloc d’esbarjo a milions d’europeus.
Per això demanam a totes les persones que vulguin contribuir a la defensa de la cultura catalana, i per tant de l’esperit d’Europa i del Món, que adrecin un missatge de suport a l’adreça: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Basta una simple frase com “No a l’etnocidi contra el català”.
Moltes gràcies.