L'OCB es manifesta contra le reforma de la Llei de la Funció Pública
- Detalls
- Escrit per: Obra Cultural Balear
- Categoria: Comunicats
- Vist: 2486
PER A L’OCB, L’AVANTPROJECTE DE LA LLEI DE FUNCIÓ PÚBLICA ÉS CONTRARI A L’ESTATUT D’AUTONOMIA DE BALEARS
SEGONS L’ENTITAT ÉS CONTRARI A LA IGUALTAT DE DRETS LINGÜÍSTICS I A LA PLENA OFICIALITAT DE LA LLENGUA PRÒPIA
Després de fer una anàlisi de l’avantprojecte de reforma de la Llei de la Funció Pública, l’Obra Cultural Balear considera que la proposta presentada pel Govern és contrària a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. L’entitat assenyala que la norma màxima fixa l’oficialitat de la llengua catalana, idioma propi de les Illes Balears, i que obliga les institucions a garantir l’ús normal i oficial del català, a prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i a crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears. A més, l’Estatut també obliga els poders públics a vetllar per la protecció i la defensa de la identitat pròpia i considera que la normalització de la llengua catalana és un dels objectius dels poders públics. Segons l’OCB, a més, l’avantprojecte és contrari a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que obliga les institucions a garantir els drets lingüístics dels ciutadans.
L’OCB recorda que abans de les eleccions el president del Govern, José Ramón Bauzá, es va comprometre a no canvia la Llei de Normalització Lingüística. Per a l’entitat, és clar que el projecte del Govern és un atac a la igualtat dels drets lingüístics dels ciutadans, ja que pretén, sense reformar l’Estatut, la instauració d’un nou règim polític en què la llengua pròpia ja no gaudirà d’una oficialitat plena en peu d’igualtat amb el castellà. En aquest sentit, per l’entitat es tracta de la major agressió contra la llengua catalana de tot el període democràtic, i denuncia que la pretensió del Govern és eliminar l’idioma propi de l’administració pública, i reduir el seu ús per part de les institucions a una anècdota folklòrica. Segons l’OCB, la màxima autoritat de les Illes Balears, que té com a una de les seves obligacions la promoció del coneixement i de l’ús de la llengua pròpia, actua com al seu botxí i exterminador, amb la finalitat d’anorrear-la i fer-la desaparèixer.
L’OCB considera inacceptable el trencament del consens lingüístic que va suposar l’aprovació per unanimitat de la Llei de Normalització Lingüística, una norma de mínims que amb aquest avantprojecte quedaria buida de contingut. Per a l’entitat, és surrealista que la Llei de Normalització Lingüística, aprovada amb l’objectiu de promoure la llengua pròpia, tengui ara com a objectiu fomentar també l’ús del castellà, un idioma que gaudeix ja d’una normalitat plena. Més enllà de l’eliminació del requisit lingüístic per als funcionaris, la reforma de la Llei de Normalització Lingüística, de la Llei de la Funció Pública i de la Llei de Règim Jurídic significa la desregulació total dels usos lingüístics, amb l’eliminació de facto de la llengua pròpia com a idioma de l’administració pública.
L’entitat exigeix al Govern de José Ramón Bauzá la retirada de l’avantprojecte i la recuperació del consens en matèria de llengua. Un consens que, per a l’OCB, hauria de presidir totes les accions de l’executiu en tot allò que fa referència a la llengua pròpia i (de moment) oficial de les Illes Balears. L’entitat presentarà al·legacions al projecte. En cas que el Govern no recuperi el seny i retorni al camí de la responsabilitat, l’entitat anuncia mobilitzacions sense precedents.