Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2272


ARRAN DE LES DENÚNCIES DE L’ASSOCIACIÓ HOTELERA
            Fa algunes setmanes, l’Associació Hotelera de Cala Rajada, acompanyada de distintes associacions de comerciants i de veïns,  va convocar una roda de premsa per a insistir en el que ja havien dit en altres ocasions, això és, que Cala Agulla està molt malament i necessita una intervenció immediata.  També criticaren el renou i la brutor que, al seu parer, molesten els visitants durant l’estiu, entre d’altres queixes.

            Per altra banda, hem tengut coneixement que a les darreres setmanes han començat a arribar a les orelles dels treballadors missatges en què s’ataca obertament l’Ajuntament de Capdepera i se’l culpa de tots els mals que pateixen els empresaris de l’hostaleria. Tot plegat ens recorda l’estil de fa set anys, quan, poc abans de les eleccions autonòmiques, els hotelers feren el possible per mirar de ”convèncer” el personal dels terribles perjudicis que estava causant l’ecotaxa.

            Davant aquests fets i opinions, la coalició PSM-Entesa de Capdepera i Cala Rajada estima oportú realitzar les següents consideracions:

            1.- L’Associació Hotelera sap perfectament, doncs hi ha participat directament, que el govern municipal ha fet tot el que està en les seves mans perquè la regeneració de Cala Agulla sigui possible. De fet, una comitiva formada pel batle, la regidora de Medi Ambient, el director general de biodiversitat i la consellera de Turisme es va desplaçar a Madrid per aconseguir el vist i plau del Ministeri de Foment. Tota vegada que la resposta va ser negativa, la Conselleria de Turisme es va fer seu el projecte i s’estan realitzant els tràmits pertinents, tràmits complexos si tenim en compte que es tracta d’una intervenció directa en una Reserva Marina. En qualsevol cas, confiam en que la regeneració tengui lloc abans dels mesos forts de l’estiu.

            El PSM-Entesa ha donat suport a aquesta actuació. Som plenament conscients de la importància que té Cala Agulla per als turistes que ens visiten i no serem nosaltres qui posarem en perill la bona marxa de la temporada turística de la qual en depenen tantes famílies.

            De totes formes, advertim, tal  com ja hem fet en altres ocasions, que es necessiten altres tipus d’actuacions per preservar Cala Agulla i que, des del PSM-Entesa les venim reclamant fa temps, encara que, per desgràcia, només hem vist la reivindicació de la regeneració i de cap mesura més per part de l’Associació Hotelera.

            2.- Es queixa l’Associació Hotelera del renou i la brutor que hi ha a l’estiu a Cala Rajada. La pregunta que ens feim nosaltres és la següent: qui són els que provoquen aquest renou i aquesta brutor? Volen dir els hotelers que els turistes que s’allotgen en els seus hotels no tenen res a veure amb els crits, càntics i música a tot volum que, nit rere nit, provoquen greus molèsties a veïns i visitants? Pot assegurar l’Associació Hotelera que els seus hostes no estan implicats en la generació de fems i brutor o, encara més, en cap dels habituals actes incívics que tenen lloc a l’estiu pels nostres carrers?  Entenem que qualsevol ciutadà de Cala Rajada podria respondre aquestes preguntes. 

            Resulta com a mínim curiós que els propietaris dels establiments en els quals s’allotgen els principals causants del renou i de part de l’incivisme que pateix Cala Rajada actuïn com si no anàs amb ells el tema i es limitin a demanar responsabilitats a l’Ajuntament.

            3.- Estam en condicions de manifestar que mai s’havia treballat tant des de l’Ajuntament per atreure visitants i fomentar un turisme de qualitat com al llarg d’aquesta legislatura. Són moltes i variades les actuacions dutes a terme, si bé nosaltres ens centrarem en la tasca realitzada des de les àrees de govern que gestiona PSM-Entesa.

            Mai abans s’havia fet tanta feina per fer del Castell de Capdepera un espai interessant i atractiu per als visitants. Des que Mateu Garau gestiona el Patronat del Castell es duen a terme variades iniciatives: audioguies, visites guiades, plana web, edició de material amb un format més atractiu, panell informatius, demostracions de cetreria, actuacions musicals, demostracions de l’obra de palma, etc. Tota aquesta tasca de promoció no només és oblidada per l’Associació Hotelera en les seves intervencions públiques, sinó que, a més, sembla que aquesta tasca ha estat rebuda amb una certa indolència i manca de col·laboració per part de l’empresariat hoteler.

            4.- El PSM-Entesa té molt clar el model turístic que vol per al nostre municipi. Som conscients que el model de sol, platja i discoteca té una forta demanda i significa, en proporció, la part més important, tant en nombre de visitants com en ingressos. No pretenem canviar aquesta realitat, però sí complementar-la i sobretot fer-la compatible amb uns mínims paràmetres de qualitat i civisme. Entenem que Cala Rajada, en els mesos d’estiu, ha tocat fons en molts d’aspectes: baix poder adquisitiu del turisme que ens visita, renous, brutor, incivisme i en general degradació de la qualitat de vida.

            Coincidim amb els hotelers, per tant, en el diagnòstic dels problemes que afecten el turisme de Cala Rajada, però no compartim el procediment per a resoldre’ls. L’Associació Hotelera tira pilotes fora i reclama solucions a les institucions, eludint-ne les pròpies responsabilitats. Nosaltres pensam que alguna cosa hi deuen tenir a veure, en aquest procés de degradació que vepatint Cala Rajada, i per tant s’han d’implicar en la difícil tasca de trobar solucions.

Venim observant com a les darreres setmanes algunes col·laboracions aparegudes a la web capvermell.org proposen alternatives per tal d’aconseguir un turisme de més qualitat. Podem dir que compartim bona part de les idees exposades.

            Fa molts d’anys, quan ningú en parlava, el PSM ja advertia dels perills que suposava una construcció desmesurada de places hoteleres i residencials –bona part d’elles només s’omplen a l’estiu-, i una oferta dirigida quasi en exclusiva al model de sol i platja. Érem tractats de radicals i enemics del turisme. Doncs bé, com en moltes altres coses, el temps ens ha donat la raó. Ara gairebé tothom pensa el mateix.

            Només amb la potenciació i promoció dels nostres valors naturals, paisatgístics, patrimonials i culturals aconseguirem allargar la temporada i fer venir visitants d’un major poder adquisitiu. El nostre país compta amb unes condicions especials per a convertir-se en referent per a la pràctica d’activitats esportives sostenibles, com per exemple el busseig i el ciclisme –en aquest darrer cas necessitam molts més carrils bici i unes carreteres secundàries adequades-, amb uns espais naturals perfectes per atreure amants del senderisme o l’ornitologia, tot i que alguns els volen convertir en camps de golf, i amb una riquesa cultural, gastronòmica i en tradicions que ja ha demostrat la seva capacitat per atreure l’interès dels visitants. Tot això ha de complementar l’ oferta de sol i platja, sobretot en els mesos de primavera i tardor.

            Des del PSM-Entesa creim saber quin model turístic volem per a Capdepera i, en especial, per a Cala Rajada, i estam contents que ara quasi tothom el comparteixi. Estam ben disposats a parlar-ne i a fer feina de valent per fer del nostre municipi un lloc privilegiat.

            L’Associació Hotelera ens tendrà al seu costat si també pretén aconseguir un model turístic diversificat, desestacionalitzat, més sostenible i que vol fer de l’oferta natural, cultural i patrimonial un dels eixos de la promoció.

            En canvi ens tendrà enfront si el que pretén és seguir promocionant un model centrat en exclusiva en el sol i platja, i insostenible –amb nous camps de golf i més construcció absurda-, mentre es posiciona políticament de forma tan explícita com ja va fer fa set anys i com pareix que vol tornar fer ara.